Gå til sidens hovedinnhold

Ja til unge som demonstrerer | Bjørn Harald Blaker

Artikkelen er over 2 år gammel

– De unge som nå streiker for miljø og klima skal ha både tykk hud og kraftig evne til å stå opp det de tror på for ikke å bli tråkket ned av de voksne, skriver redaktør i Ringerikes Blad, Bjørn Harald Blaker.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi kan ikke klage på unges demonstrasjoner, samtidig som vi klager på lav valgdeltakelse og lavt engasjement.

Barn og unges klimademonstrasjoner i skoletida vokser i omfang. Fredag var det demonstrasjoner flere steder i distriktet vårt. De unge protesterer mot hvordan de voksne turer fram med en politikk som rammer klimaet for framtidens generasjoner – deres framtid.

I sosiale medier går debatten varm. Voksne forstår-seg-påere mener de unge er bortskjemte, uvitende og dobbeltmoralske. Noen mener klimaskulk også er skulk, og at de unge i tilfelle får demonstrere utenfor skoletid.

De unge som nå streiker for miljø og klima skal ha både tykk hud og kraftig evne til å stå opp det de tror på for ikke å bli tråkket ned av de voksne.

Fornuftsargumenter knyttet til både demonstrasjonsform og virkemidler er å bomme på målet. Faktum er at et levende demokrati trenger motsetninger. Demokratiets største fiende er likegyldighet og mangel på engasjement.

Det kan noen ganger virke som om de voksne vil ha de unges stemmeseddel, men ikke høre på dem. De vil at unge skal engasjere seg, men helst bare om de mener det samme som de voksne.

Noen av de voksne som nå latterliggjør ungdoms engasjement var blant de unge raddisene som sto på barrikadene som ungdom. Har de glemt det?

Har de glemt ungdomsopprøret i 1968? Det handlet ikke bare om fri kjærlighet. Det handlet om hvordan politikerne tillot krig og atomkappløp. Det handlet om studentenes krav til innflytelse. Og, det handlet om miljø, om hvordan farene ved ny teknologi kunne påvirke klodens sårbarhet og bærekraft.

Mange etterlyser ungdoms engasjement i dag. Det er lite protestbevegelser, og det er kanskje behagelig for dem som vil styre.

Det er ikke et mål at vi skal ha ungdomsopptøyer og steinkasting, men samfunnsengasjement og å stå opp for det for det man tror på er bra, selv når formen kanskje ikke er den mest konstruktive.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Ønsker vi større engasjement og bredere deltakelse i samfunnsdebatt og -utvikling, må vi behandle de engasjerte med respekt. Ta dem på alvor. Lytt til det de har å si, som er viktig for dem og deres generasjon.

Kanskje er det lettere å snakke om skulk og fraværsregler, men det er viktigere å ta på alvor de klimautfordringene som vil ramme alle, og de unge mest.

For, skal vi tro på FNs klimapanel haster det. Utviklingstakten vi har i dag bremses av at politikere, både lokalt og globalt, produserer flere ord enn handlinger.

Les også

Vilma (10) fra Jevnaker streiket for klimaet: – De voksne må begynne å bry seg

Les også

Elise (18), Aram (16), og August (16) demonstrer i Oslo: – Det er vi som er framtiden

Les også

Vi streiker for klimaet, vi skulker ikke | Helene Nordrum Grun

 

Kommentarer til denne saken