Flamenco-bandet Candela gjester Hønefoss for første gang, og lokalet setter de perfekte rammer for spanske gitarriff, lidenskapelig sang, forrykende dansetrinn og klaprende kastanjetter. Under teglsteinshvelvingen i kjelleren synes ikke Sacramonte-grottenes flamencoklubber i Granada å være så langt unna!

Etter planen vil også den lokale flamencodanseren Kjersti Dahl ha en gjesteopptreden underveis, sammen med Candela. Bryggerikjelleren åpner dørene for inngang og servering i god tid før konsertstart, og tilbyr både snacks, småretter og god drikke.

Candela har spesialisert seg på et flamenco-repertoar i en årrekke. Flamenco er spansk, flamenco er dans, flamenco er klappende hender, viltre gitarer, hissige akkorder – flamenco er lidenskap! Og dette spansk-katalanske signatur-uttrykket er samtidig ikke minst: en av mange musikalske arvestykker fra romenes/sigøynernes mangefasetterte og varierte musikalske kulturarv, så berikende for europeisk musikkhistorie. En kunstform dyrket fram i Andalucias kulturelle smeltedigel, med maurisk-islamske, jødiske, nordafrikanske og romske elementer – i møte med de nord-iberiske og provençalske trubadurer og luttspillende riddere. På et eller annet tidspunkt ble dette flamenco – og bidro til å opprettholde temperaturen i hverdagslivet, i landsbyer og fattigstrøk, på torv og i mørke buler.

Candela er et flamenco-band med tilhørighet i Oslo, grunnlagt av gitarist Trond Folstad på begynnelsen av 1990-tallet. Repertoaret er moderne flamencomusikk, med hovedvekt på instrumentallåter, med innlagte vokaldeler, i tillegg til sangbaserte låter. Bandets besetning har variert opp gjennom tidene, men gruppas faste kjerne er gitaristene Trond Folstad og Petter Varang – som komponerer og arrangerer det meste av musikken. Musikken preges av melodiøse sang- og gitarpartier, spennende harmonier, spenstig rytmikk, og ikke minst: fyrig og sensuell dans.

Candelas repertoar består av både egne komposisjoner og utdrag/låter fra artistenes forbilder: legendariske Paco de Lucia, samt Tomatito, Vicente Amigo, Niño Josele, Manzanita m fl. De har spilt med suksess bl.a. på Cafe Magenta i Fredrikstad, Cosmopolite og Røverstaden.

Fra en konsertanmeldelse i Drammens Tidende siter vi: «Candela er mennesker som hørbart har levd med flamenco det meste av sitt musikerliv. Sterkt påvirket av Paco de Lucias moderne flamenco, litt rocka, litt jazza, men med spansk sjel, spiller Candela et repertoar de er alene om i Norge. En perkussiv og eksotisk musikkform, med uventede rytmiske utslag, instrumentale eksplosjoner og sår Canto Jonde (den dype sangen)».