Røsaker er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo der hun tok mastergraden i 2020. Hun har for tiden arbeidsstipend fra Kulturrådet på andre året, og hennes interaktive prosjekt skal ende opp i en avsluttende utstilling i 2023.

Karin Wyssenbach Røsaker synes det er av stor verdi å samle inn våre ønsker, håp og drømmer fra tiden vi har vært midt oppi, med nedstenging i lange perioder her i Norge. Før Koronapandemien gikk det kanskje greit for de fleste. Er ønskene våre annerledes nå enn før pandemien rammet oss, og er vi tilbake til det gamle nå etterpå?

Karin ønsker å samle inn folk på Ringerike sine ønsker, håp og drømmer. På to bord er det plassert en bunke med viskoselapper og en boks med blyanter. En invitasjon til publikum er festet til bordet.

På invitasjonen står det:

Karin Wyssenbach Røsaker undersøker hvor viktig et ønske er;

Hva gjør det med deg? Har du båret på det lenge, eller dukket det opp akkurat nå̊? Kan det være starten på noe stort?

Ta en lapp, skriv ned ditt ønske, dine håp eller dine drømmer. Det kan hende du får litt sukkerstøv på hendene dine, og hvem vet vel da hva som kan skje?

Jeg tror på Paulo Coelhos ord fra boken Alkymisten. Der står det: «Og når du virkelig ønsker deg noe, vil hele universet arbeide for at ønsket ditt skal bli oppfylt.»

Legg lappen din i boksen, så blir den en del av prosjektet.

Karin sier videre

Mange synes det er vanskelig å skrive ned sine ønsker, og noen sier nei takk eller at de trenger å tenke seg litt om. Det virker som et ønske er mer enn bare å slenge ut noen fraser; det er som om det er noe magisk og bindende over det. Jeg ønsker å ta vare på og beskytte lappene, for de vil miste sin stivhet, og skriften vil bli utydelig med tiden.

Det er rørende å ta en titt inn i andre menneskers indre; få lov til å lese hvilke ønsker, håp og drømmer de bærer på og vil dele. Vi bærer alle ønsker, håp og drømmer i oss. Har de blitt dempet ned? Har det skjedd noe på veien? Jeg vil se nærmere på det. Våre valg fører oss til steder. De kan frigjøre oss, men også binde oss.

Hvorfor velger vi det vi velger? Er det våre ønsker som ligger bak, eller er det andres ønsker? Er det oppdragelse, venner eller samfunnet vi lever i som styrer valgene? Hvis vi skreller bort alt dette, alle disse utallige ønskene eller båndene som andre legger på oss, og virkelig lytter til vår indre stemme, vår egen indre stemme, hva får vi da? Hva sier den til oss? Hva sier vi til oss selv? Eller har vi kanskje sluttet å snakke med oss selv? Lar vi andre føre samtalen? Har vi et eget ønske, noe vi håper på og drømmer om som er bare vårt?

Ditt avtrykk på skjørt materiale

Lappene som ønskene skrives ned på er laget i et skjørt materiale. Tynt viskosestoff har ligget i sukkerlake, blitt tørket, strøket og klippet til. I kontakt med vann vil stivheten bli borte og skriften forsvinne. «Å skrive med blyant gir en spesiell følelse, en annen følelse enn å trykke bokstavene ned på et tastatur. Det blir som en signatur, som en slags avtale med deg selv. Din skrift er unik, som et fingeravtrykk. Du har lagt igjen ditt avtrykk og kanskje fått en følelse av at din egen stemme er viktig», sier Karin videre.

Prosjektet er en interaktiv installasjon som har vært på ulike arenaer i det offentlige rom

Prosjektet startet på åpningen av Deichman Bjørvika i juni 2020, hvor over 2000 skrev ned sine ønsker, håp og drømmer. Lappene sys sammen av Karin og henges opp i rader så folk kan se hva andre har skrevet. Prosjektet skal ende opp i en avsluttende utstilling i 2023 hvor lapper fra alle stedene prosjektet har vært, vil inngå.

Utstillingen varer til midten av november.