Vi registrerer at dagens preparater (les: propandrevne myggmaskiner) nok er mer effektive enn de såkalte «myggmaskinene» vi møtte i vårt ferieparadis og i vår jobbutlendighet i Hellas.

Du har sikkert vært borti dem. Sånne små plastikkdingser, med støpsel til å putte i dertil egnet stikkontakt i veggen. Etter at du har fylt på en illeluktende tablett, kjøpt på apotek, som du har fiklet ut av et sugende aluminiumsskall.

Med fare for forgiftning?

(Det må jo ha vært med fare for å pådra seg både kols og astma og pustebesvær og forgiftningsskader type ekstraordinære).

Anne Gro Christensen

Kulturleder i Ringerikes Blad

 

Men vi brukte dem. Både med og uten barn i leide rom og leiligheter. Der det ikke alltid var myggnetting foran vinduene. Og der heten gjorde det helt umulig å ikke åpne et vindu om natten.

Det var helt umulig å unngå farene. Hvis du ikke ville våkne om morgenen med 50 myggestikk og hovne bein og armer og overleppe. (Ja, vi har opplevd det også).

LES OGSÅ: Har bodd 10 år i myggens «hovedstad» Helgelandsmoen

Ikke som hjemme

Og med en datter, som tok det meste av støyten med sin antakelig søte blodtype, ble det adskillige apotekbesøk der vi fikk vite at det måtte sterkere lut til enn hjemme. Både i form av piller og salver. Og at myggen i greske farvann hadde helt andre kvaliteter (les: giftstoffer) enn hjemme, så det hjalp dessverre ikke med Eurax, som vidundermidlet het på den tiden.

På restaurantene hadde de moskitogrill. En sånn blank elektrisk innretning, montert over inngangsdøra, med glødende rør, der både mygg og klegg og veps og andre slektninger knitret som interessant akkompagnement når de gikk en sikker død i møte. Men sånt var det ikke på pensjonatene.

Myggmaskinen (den med illeluktende tabletter og støpsel til stikkontakt) var fast reisefølge. Og i vår reiseledervirksomhet ble den også varmt anbefalt som råd til klagende turister fra alle verdensdeler. Med og uten hell.

– Virker ikke. Jeg klager

En engelskmann, som hadde forsøkt fenomenet, klaget over innretningen, og var direkte forbannet.

I've tried it. I put the machine in the wall. And i took two tablets per day. It did'nt work at all. The tablets were also very difficult to swallow, and tasted like hell. I want to complain to the travelagency, the farmacy and the authorities. And I will never travel to Greece again.

(Jeg har prøv det. Jeg puttet maskinen i veggen. Og jeg tok, som dere sa, to tabletter om dagen. Det virket ikke i det hele tatt. Tablettene var dessuten veldig vanskelig å svelge, og smakte som et lite helvete. Nå vil jeg klage til reiseselskapet, til apoteket og myndighetene. Og jeg vil aldri reise til Hellas igjen.)

God og myggelig sommer.

Les mer om myggmaskiner her: Det klør – men myggmaskin hjelper