Innkjøperne har nå fått et så stort ansvar for økonomisk og velferdsmessig skadebegrensning at de fleste kan bli andektige bare ved tanken.

LES OGSÅ: Her er krisetiltakene Stortinget ble enige om

For hvis ikke innkjøperne omgående klarer å kaste til vanns de økonomiske livbøyene regjeringen legger ut, vil tusenvis av bedrifter synke rett til bunns, titusener av arbeidsplasser forsvinne og hundretusener av arbeidsplasser bli kraftig berørt.

Dramatiske endringer

I sin tur vil selvsagt millioner av nordmenn få hverdagen dramatisk endret en god stund framover.

Ikke bare innkjøperne i offentlige virksomheter, men også lederne i organisasjoner som ikke er så direkte truet av mangel på akutt inntektssvikt (organisasjoner, fagforeninger, offentlige foretak, medlemsdrevne organisasjoner etc.), har nå muligheten til å stå fram som intet mindre enn instrumentelt viktig for vårt samfunn det neste året.

LES OGSÅ: NHO-sjefen godt fornøyd med krisepakken

Innkjøperne må nemlig ha rukket å gjøre riktig mye allerede før påske, om ikke mange av oss skal gå til bunns.

Vardegruppen, som jeg leder, leverte omsetning på drøyt 100 millioner kroner i 2019, med et resultat på snaut 12 millioner. Topp og bunn på ca. MNOK 90/10 året før.

Med andre ord en sunn, stødig virksomhet og viktig verdiskaper i det norske samfunnet.

Kan deise i bakken

Inntektene er dramatisk redusert bare på en uke. Også vi vil deise i bakken i løpet av uker hvis ikke tiltakene regjeringen nå setter inn blir ekspedert raskt nok i markedet.

Det samme er tydeligvis også tilfellet for tusenvis av andre små og store norske bedrifter.

Aker Solutions har sendt permitteringsvarsel til alle 6.000 ansatte, hvilket altså berører opptil 6.000 familier, mange med barn. SAS og Norwegian innstiller ruter og permitterer tusenvis.

LES OGSÅ: Tony's matglede stengt – sju ansatte permittert

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke frykter at ufattelige 405.000 arbeidsplasser kan forsvinne. En potensiell og dessverre sannsynlig følge av dette, er historisk høy arbeidsledighet, og medfølgende store økonomiske belastninger for samfunnet, og de eldre, voksne, unge, mødre, fedre og barn som blir rammet.

Vi er heldige

Oppi alt dette mener jeg vi er heldige som har de myndighetene vi har. Jeg føler for å framheve regjeringen og dens departementale våpendragere. Erna Solberg og hennes team står som gode, trygge og handlekraftige statsledere.

Takk for at det ikke nøles, men umiddelbart er sendt ut livbøyer i form av krisepakker. Takk også for de neste livbøyene som vil komme.

Ingen av oss forblir uskadd gjennom koronakrisen, men myndighetene ser i hvert fall ut til å bidra til å redusere omfanget av det økonomiske blodbadet som er i vente.

Holder hjulene i gang

Hvis innkjøperne lykkes i sitt ensomme oppdrag de neste dagene og ukene, vil vi klare å holde hjulene noenlunde i gang. Lykkes de ikke, er det bråstopp for oss alle. Slik gjør koronakrisen innkjøperne til velferdsstatens portvakter.

Kan være gjør de en god deal også. Jeg ser ikke bort fra at de som nå kjøper, både vil få fantastiske leveranser og hyggelige priser på toppen av det hele.

Enig eller uenig: Si det her!