– Vi begynner å få gode erfaringer og rutiner med alt som skjer, når kommune- og regionreformene skriver om norgeskartet, sier prosjektleder Wenche Rognås i Kartverket.

Det er hektiske dager på Kartverket. For tredje året på rad er det en rutinert gjeng som skal på arbeid, når resten av Norge inntar nyttårshelgen. Når rindølene etter 100 år endelig skal bli trøndere, Svalbard samles til «en kommune» og når flere kommunegrenser skal justeres, har Kartverket en finger med i spillet.

LES OGSÅ: Kartverket har laget ny løsning som gjør det enklere å forberede seg på mer vann

Eiendomsregisteret

– Alle endringene som skjer i kjølvannet av kommune- og regionreformene skal være oppdatert og riktige i eiendomsregisteret, matrikkelen, og i grunnboken når vi skriver 1. januar. Rindal kommune blir en trønderkommune, og får dermed nytt kommunenummer som er koblingsnøkkelen til mange andre offentlige registre hos eksempelvis helse, NAV, SSB og Brønnøysundregistrene. Vi foretar digitale endringer slik at nødvendige tjenester og utbetalinger fungerer for innbyggerne også etter nyttår, sier Wenche Rognås.

 

Tredje året med nyskriving

I 2017 ble Stokke, Andebu og Sandefjord slått sammen til en kommune. I 2018 oppsto det nye fylket Trøndelag. Samme år så også de nye kommunene Indre Fosen, Larvik, Holmestrand og Færder dagens lys, som et resultat av kommune- og regionreformene.

– Årets endringer er mindre sett i lys av det vi har gjort tidligere. Men like fullt er det viktig for oss og eksterne leverandører som jobber med kommunemarkedet å få en god gjennomføring. Vi ser på dette som en generalprøve før det store reformåret i kommune – og regionreformsammenheng, som blir ved overgangen til 1. januar 2020 hvor antall kommuner reduseres til 356 og vi får 11 fylker her i landet. Den nyttårshelgen er 311 kommuner og 13 fylker i spill. Vi har estimert over 100 millioner endringer i eiendomsregisteret og grunnboken da, sier Rognås.

Til sammenligning inneholder årets kommune- og regionform «bare» i underkanten av 1 million endringer i registrene.

 

Solid innsats uten nyttårsfeiring

Nyttårshelg, til tross. For å holde moralen oppe blant de arbeidende kartverksansatte blir det ikke spart verken på servering eller humøret denne helgen. Alle avtaler er i henhold til avtaleverket og i dialog med tillitsvalgte.

– Vi er en kjempegod og sammensveiset gjeng, som virkelig står på for at norgeskartet skal bli riktig 1. januar 2019. Det er klart at når venner og familie er samlet for å feire nyttår, så vil nok mange kjenne på dette. Vi har et stort ansvar for at riktige knapper blir trykket på – og at vi skal få en vellykket digital konvertering av data. Her har vi ansatte som virkelig gir jernet for Norge, sier Rognås.

Eiendomsdirektør Turid Ellingsen roser også gjengen, som står på for resten av landet.

– Vi er avhengige av denne flotte gjengen, og de gjør en fabelaktig innsats for at overgangen til 2019 skal bli vellykket for innbyggere, leverandører og resten av Norge, sier Ellingsen.