Gå til sidens hovedinnhold

Kjære Ringerike kommune, hvorfor er det så mye søppel på Petersøya?

Artikkelen er over 3 år gammel

Denne teksten er sendt til Ringerikes Blad fra elevene i 4B og lærer Johanne Drivarbekk ved Hønefoss skole. Nå venter de spent på svar fra kommunen.

Innsendt

Slik går historien:

Det var en gang en klasse på 22 blide elever som la ut på nok et plogge-eventyr. De skulle plogge til Petersøya denne dagen, på selveste «Hele Norge rydder»-dagen. Elevene hadde hatt mye om resirkulering og kildesortering dette året. De var derfor ekstra ivrige etter å plukke opp søppel på sin vei.

På veien møtte de på både ender, gjess, svaner og en frosk. Alle vinka de fornøyde til elevene som plogga forbi dem. Svanene svømte rundt i klart vann og endene dukka opp og ned mens de gurgla fornøyde rent vann.

Elevene plogga og plogga. Langs en elv, over en bro, inn på en sti og endte til slutt på halvøya kalt Petersøya. Der plogga de glade og ivrige etter alt de kunne finne av ting som ikke skal ligge i naturen.

Lite visste de hva som venta de rundt neste sving. Et berg. Et berg av snø. «Hurra» ropte elevene. Snø i mai. Hurraropet gikk fort over til store, forskrekka øyne og knyttnever i været. Berget av snø var ikke bare snø. Det var søppel. Så langt øyet kunne se.

Elevene kunne ikke plogge mer. De måtte plukke på gamlemåten. De plukka og plukka. Hver eneste bit av plast, spiker og annet rask de kom over.

 

Tre store, svarte søppelsekker senere, hadde de ikke mer tid. De var slitne og trøtte, men fremdeles ivrige. De skulle gjerne plukka hele dagen om de kunne, men som alle elever, må de tilbake til skolen innen skoleklokka slår. De slepte med seg de tunge svarte søppelsekkene, med krumme rygger og triste fjes.

Læreren foreslo et brev til kommunen, og da fikk de krumme ryggene og triste fjesa noe annet å tenke på. De retta seg opp, løfta sekkene som de aldri hadde gjort noe annet før, og sang:

«Lang, lang rekke.

Folka er så frekke.

Vet du hva de gjorde?

Kasta søppel ut på jordet!»

De 22 elevene bestemte seg for å skrive et brev til kommunen, og ut av det kom denne fortellinga. Og elevene håper så veldig at ikke fortellinga stopper her.

Hilsen 22 håpefulle elever i 4B på Hønefoss skole (og lærer Johanne Drivarbekk)

LES OGSÅ: Ringerike kommune lagrer forurenset snø rett ved Storelva

Kommentarer til denne saken