Dobbel debut for Are (31)

Are Weisten (31) fra Snyta har dobbelt grunn til å smile denne høsten. Samtidig som han har  oppdaget treskjærerkunsten, slipper i disse dager gruppa Kankadogg sitt debutalbum «Glitra Sleipa».

Are Weisten (31) fra Snyta har dobbelt grunn til å smile denne høsten. Samtidig som han har oppdaget treskjærerkunsten, slipper i disse dager gruppa Kankadogg sitt debutalbum «Glitra Sleipa». Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Min bakgrunn som musiker vil komme godt med i møte med treskjærerkunsten, sier Are Weisten fra Snyta mens han gir jernet ved Hjerleid skole- og håndverkssenter på Dovre.

DEL

Selv om kontrasten til tiden ved LIPA, Paul McCartney-skolen i Liverpool, knapt kunne ha vært større, er det liten tvil om at Are Weisten også har funnet tonen ved Nordens eneste treskjærerskole. Etter mange reiser rundt om i verden hvor han blant annet har lært mye om kineserne og indianerne sin kultur, føler han det er på høy tid å studere den norske kulturarven.

Dette grobladet er noe av det Are Weisten har skåret siden han kom til Dovre.

Dette grobladet er noe av det Are Weisten har skåret siden han kom til Dovre. Foto:

Gnist ble til glo

– Når jeg endelig kom hjem, kjøpte jeg noen treskjærerjern. Helt tilfeldig fant jeg en treskjærerklubb på Tyristrand. De tipset meg om Hjerleid. Etter to kurs på Dovre i sommer ble gnisten til ei glo i meg. Nå er jeg elev ved skolen her. Etter fem uker kan jeg fortelle at det er en drøm å komme til et sted hvor en kan utfolde seg såpass kreativt. Da kommer erfaringen fra musikken godt med; å finne ideer, bearbeide dem og ha rett fokus under utøvelsen er klare likheter mellom treskjæring og musikk. Men jeg er jo veldig fersk i treskjærerfaget, så vi får se hvordan det går. Etter høstferien skal vi lære å lage høvel, grindsag og skottbenk. Helt rått, sier den blide mannen fra Snyta som koser seg blant treskjærere, møbelsnekkere, smeder og laftere i bygda nord i Gudbrandsdalen.

Omslaget som kunstneren Sigbjørn Lilleeng har laget til Kankadoggs debutalbum «Glitra Sleipa». En LP-plate som har blitt en vakker stemningsreise med preg av jazz.

Omslaget som kunstneren Sigbjørn Lilleeng har laget til Kankadoggs debutalbum «Glitra Sleipa». En LP-plate som har blitt en vakker stemningsreise med preg av jazz. Foto:

Endelig debutalbum

I disse dager har han sammen med Frode Eggum Have (slagverk), Yngve Høyland (Rhodes-piano), Peter Laustsen (bass) og Børge Styve (flügelhorn) grunn til å smile ekstra bredt. Gruppa Kankadogg, som så dagens lys i 2009 etter tiden ved LIPA, kommer nemlig nå med sitt debutalbum som blei spilt inn allerede i 2011. Grunnen til den lange modningstiden er at det var vanskelig å finne kunstneren som kunne lage et omslag som ville gjøre albumet «Glitra Sleipa» til en helhet.

– Heldigvis dukket Sigbjørn Lilleeng opp som en redningsmann. Vi er utrolig takknemlige for hans arbeid. At vi bruker det klassiske LP-formatet er helt bevisst. Da blir det mer som et lite «møbel». Ikke minst er en analog avspilling mer dynamisk og spennende, sier Are Weisten som foruten å spille gitar også sto for de musikalske grovskissene til «Glitra Sleipa».

Musiker Are Weisten (31) fra Snyta gir jernet ved Hjerleid skole- og håndverkssenter på Dovre.

Musiker Are Weisten (31) fra Snyta gir jernet ved Hjerleid skole- og håndverkssenter på Dovre. Foto:

Impresjonisme

Visjonen for albumet var å lage et stemningslandskap, en reise. Noe bandet utvilsomt har lyktes med etter lange dager i Drangedal der albumet ble spilt inn. Improvisasjon er en viktig ingrediens og innslaget av jazz gjør platen spennende, uforutsigbar og personlig. Her er det ulike stemninger som appellerer både til følelser og fantasier. Selv om sjangeren kan kalles progrock, mener Are Weisten at impresjonistiske idealer har påvirket mye; at opplevelsen til lytteren står i sentrum.

– Vårt budskap er at det er lov å skru av TV-en, sette på en plate og drømme seg bort. Hele prosjektet er privat finansiert og lokalt utsalgssted er ved sentrumskvartalets «I full blomst». Håpet er å selge nok plater til å kunne komme med flere utgivelser. Vi har nemlig enda et album i ermet, forteller Are Weisten som får gode skussmål av læreren sin på Dovre.

– Klassemiljøet blir spennende med typer som Are. Han vil helt sikkert skape sitt eget uttrykk innen treskjærerkunsten, sier Even Nævdal Hansen.

Penal dekorert med karveskurd er noe av produksjonen til Are Weisten så langt.

Penal dekorert med karveskurd er noe av produksjonen til Are Weisten så langt. Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags