Helt fullt i Veme kirke tross julegrantenning og kino på klubbbhuset: – Slik vil vi fortsette å ha det på Veme

Av

Søndag 1. desember, første søndag i advent, inviterte Veme menighetsråd sammen med Veme og Heradsbygda sangkor tradisjonen tro til kombinert lysmesse og korkonsert i Veme kirke.

DEL

InnsendtVeme kirke, bygd i lokalt tilvirket rød teglstein, ble innviet i 1893. Den er usedvanlig vakker, og søndag lå den badet i flomlys i desembermørket og ønsket publikum velkommen til konsert og lysmesse. Kirken har en usedvanlig flott akustikk, og gjennom årene har det vært avholdt utallige konserter her i ymse sjangere; kor, korps, trekkspill, symfoniorkester, soloopptredener og grupper. Og tro det eller ei, sakristiet ble også fra begynnelsen brukt som lokale for Veme boksamling før samlingen ble flyttet til Borglund skole (1912-1989).

Tradisjonsrik musikk

Kirken har ca. 200 sitteplasser. Til tross for julegrantenning med kino for de minste på Veme klubbhus, kunne presten, Torunn Aschim, ønske velkommen til en fullsatt kirke. Sangkoret, stilig kledd i sort med glitrende lilla skjerf, kom vandrende i prosesjon opp midtgangen til musikk av kveldens akkompagnatør på trekkspill, Torleif Vestby.

Konserten ble innledet med «Stille Nacht, Heilige Nacht», eller «Glade jul, hellige jul», med Ragnhild Hvidsten og Arnhild Solberg som solister. Historien forteller at den ble framført ved midnattsmessen julaften i den lille østerrikske landsbyen Oberndorf i 1818. Da organisten Franz Gruber skulle øve i kirken tidlig på juledagen, oppdaget han at musene hadde gnagd hull på belgen i orgelet. Ikke en lyd kom ut! Imidlertid hadde presten Joseph Mohr skrevet diktet «Stille Nacht» to år tidligere, og organisten Gruber som var en oppfinnsom mann, kontaktet presten Joseph Mohr og ba ham ta med seg diktet sitt. Så satte de seg ned sammen, og i løpet av et par timer hadde han satt melodi til Mohrs dikt. Nå var verdens mest kjente julesang «født», og i fjor, i 2018, kunne den feire sitt 200-årsjubileum.

Godt for ører og sjel

Koret fortsatte med «We're walking in the air» fra animasjonsfilmen «The Snowman» – nydelig framført, og med korets eminente og inspirerende dirigent Grethe Ghanisadeh ved pianoet. Så fulgte Frode Alnæs, Ivar Dyrhaug og Øyvind Elgenes' julesang «Long December Nights» med Kristi Grannegård som dreven solist Dette kunne ikke passet bedre inn i den mørke desemberkvelden. Den stemningsfulle og vare «Nordnorsk julesalme» av Trygve Hoff har nå fått sin selvsagte plass på julerepertoaret. Et julepust fra den engelskspråklige verden fikk vi også i «Away in a manger», og sist på korprogrammet sto «Vitae Lux» (Livets lys) av Frode Alnæs. Godt for ører og sjel alt sammen!

Takket av

Koret hadde også med seg Henriette Hjørnstad med flott trompetsolo i «Mitt hjerte alltid vanker» vakkert framført fra galleriet med Stein Sødahl på orgelkrakken.

Tenning av adventslys hører selvsagt med på en lysmesse, og det var årets flinke konfirmanter som besørget dette mens menigheten sang «Tenn lys».

Harald Fagerås, ny leder i menighetsrådet, presenterte det nye menighetsrådet og takket den avtroppende lederen, Eli Reidun Fagerås for hennes store innsats i forrige periode.

Julegrantenning

Vel ute av kirken ble juletreet tent til julesangen «Du grønne, glitrende tre». I god gammel Vemetradisjon var alle invitert inn på kirkekaffe i Kirkestua. Og alle kom, og stuvende fullt ble det der også! Kaker og kaffe så mye man orket, og noen var også heldige med trekningen av basaren.

Slik vil vi fortsette å ha det på Veme. Slikt skaper samhold og identitet, og dette vil vi dele med mange flere, både store og små fra fjern og nær! Her er frisk luft og plass nok til alle. Tusen takk til Veme og Heradsbygda sangkor og alle som deltok. En god adventstid ønskes dere alle!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags