Thor Gotaas til Jevnaker historielag

Av
DEL

Leserbrev«Og Moses lod Israel bryde op fra det Røde Hav, og de drog ud til Ørkenen Sur. Og de vandrede tre Dage i Ørkenen, og de fandt ikke Vand.»

Dette leser vi i Andre Mosebok, 15. kapittel, 22. vers, i en norskdansk bibel fra 1920. Israelsfolkets ferd ut i ørkenen Sur skjedde rett etter at Herren hadde latt dem gå tørrskodd gjennom Sivsjøen – mens vannet hadde skylt over egypterhæren, så ikke én mann kom fra det med livet.

I mellomkrigstida var «Ørkenen Sur» navnet på en norsk koloni på ei søppeldynge i Brooklyn – et sted der bare de tøffeste overlevde kulde, sult og tresprit. Få av dem kunne kalles mors beste barn – med kunnskapen i bibelhistorie var det tydeligvis ingenting i vegen med!

På 1920-tallet blei verdensøkonomien herja av flere konjunktursvingninger. Så kom det store krakket i 1929, som ramma flere tusen norske sjøfolk i USA. Mange fikk verken hyre eller arbeid, og horder av arbeidsledige sjøfolk dreiv gatelangs i havnebyene. Utvegen blei for noen å slå seg ned på ei søppelfylling ved havneområdet Red Hook i Brooklyn og bygge sine egne hus av ting de fant. Snart utgjorde «Ørkenen Sur» en hel koloni – et lite samfunn med egen borgermester, frisør, håndverkere, en pastor og et forsamlingshus.

Folkeminnegranskeren Thor Gotaas har sammen med historikeren Roger Kvarsvik skrevet boka «Ørkenen Sur – den norske uteliggerkolonien i Brooklyn» om denne ukjente delen av norsk utvandrings- og sjømannshistorie, og 14. januar kommer han til Bøndernes hus på Jevnaker for å fortelle om dette i Jevnaker historielag.

Thor Gotaas er en populær og strålende foredragsholder, som har skrevet ikke mindre enn 35 bøker om alt fra skihistorie til vagabonder og tatere. Vi har noe å se fram til!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags