Sammen med to voksne reiste 17 franskelever fra 10.trinn til Frankrike, hvor de fikk oppleve hektisk storbyliv i Paris, samt vanlig skoledag på en fransk ungdomsskole i Loudun.

I slutten av mai reiste 17 spente ungdommer, sammen med fransklærer Tanja Hovde og ledsager Anette Juul Pedersen, til Paris.

Stipend ga tur

Takket være Trollstipend på 4.000 kroner per reisende kunne franskklassen ved Jevnaker skole øke sine franskkunnskaper innen språk og kultur i løpet av 8 dager!

Første stopp var Paris – hvor alle bodde på et ungdomsherberge – det ga nye opplevelser, for her var det verken luksus eller dobbeltsenger, men køyesenger og knøttsmå bad.

Under knallblå himmel og nesten 30 varmegrader var det sightseeing med innlagt quiz, samt besøk hos det norske universitetet i Paris, hvor vi fikk et foredrag om blant annet forskjeller mellom fransk og norsk skole – presentert av professor Johannes Hjellbrekke.

Det ble også tid til å besøke et matmarked hvor bodene fristet med ferske grønnsaker og frukt, franske godterier, flådde kaniner og ribbede gjess og ender.

Bodde hos brevvenner

Etter 1 døgn i Paris gikk turen videre – med TGV (Train à Grande Vitesse) gikk reisen videre til Loudun, hvor alle var innkvartert hos sine franske brevvenner.

Lærer Johan Ouvrard, vår kontaktperson i Frankrike, hadde gjort en utrolig innsats med å finne vertsfamilier. Hver familie huset en elev, og nå måtte alle prøve seg på fransk!

Det ga rask læring. For eksempel fant flere ut at hvis du spurte om en «serviette» under måltidet så de rart på deg – «serviette» er håndkle på fransk!

Futuroscope

Under oppholdet i Loudun var elevene en helg sammen med vertsfamilien, og flere fikk oppleve slottsbesøk, tur til dyrehage, og familieselskaper som varte i 6 timer.

Mandag reiste elevene sammen med sine franske brevvenner til Futuroscope, som er en temapark i byen Poitiers ca. 60 kilometer fra Loudun.

Det ble grupper på tvers av klassene og lunsjen ble spist i fellesskap.

På bussturen tilbake var gruppene enda mer blandet, og vi benyttet anledningen til å spre litt norsk musikk, Marcus & Martinus sin «Elektrisk» ble allsang.

Slottsbesøk

Tirsdag var vi på tur til Chinon og besøkte «la forteresse royale» som er ett av to gjenværende slott fra middelalderen. Slottet har spilt en viktig rolle for blant annet utviklingen av hundreårskrigen og Jeanne d’Arcs rolle i fransk historie.

Etter utflukten var vi tilbake på skolen hvor vi overrakte et stort fat fra Hadeland Glassverk til skolens rektor.

Fatet var gitt som gave fra Jevnaker kommune som takk for gjestfriheten.

Skoledag

Onsdag ble en skoledag – elevene ble delt inn i grupper på 3 til 5 elever og fulgte undervisningen i hver sin klasse, i fagene fransk, engelsk, matte, samfunnsfag, gym og musikk.

Den store forskjellen var fraværet av PC (her var det penn og papir som gjaldt), og måten elevene titulerer læreren sin på.

I Frankrike brukes fremdeles «De» formen (vous), samt «monsieur» eller «madame».

Å kalle læreren sin ved fornavn er utenkelig!

Etter tre skoleøkter var det mottagelsen på rådhuset til Chinon, hvor borgermesteren holdt en tale på norsk (Google-translate).

Han fortalte at skolen, le collège Joachin du Bellay», har lang tradisjon med å ta imot elever fra England, Tyskland og Spania, men at de aldri hadde hatt besøk fra elever så langt nord, som i tillegg kom fra landet som var kåret som det beste land i verden å bo i!

Stolt av elevene

Torsdag var det reisedag – med buss til Poitiers, tog til flyplassen og fly hjem til Norge, hvor spente foreldre ventet på slitne, men meget fornøyde, ungdommer.

Det har vært en fantastisk tur – fransklærer Tanja Hovde er utrolig stolt av sine elever, som har turt å bo en uke hos fremmede mennesker.

De har oppført seg eksemplarisk. Ingen har kranglet, ingen ble syke, og det var ingen som gikk seg bort. Kort sagt, ingen utfordringer –kun fantastiske minner for livet og mye lærdom.

Som en av elevene sa: «Nå skjønner jeg hvorfor mamma alltid stresser slik når vi skal/er på ferie».

Alle var ansvarlig for å passe på passet sitt, på pengene sine, på boardingkortet sitt og for å pakke kofferten sin!

Innsendt av Tanja Hovde