Gå til sidens hovedinnhold

Roboter engasjerer stort i Hole

Artikkelen er over 4 år gammel

Nylig ble Hole bibliotek inntatt av roboter.- De færreste vet hvordan ting virker, sier Vigdis Wergeland fra Daisy as.

Innsendt

Og interessen talte for seg, med besøk av nesten 200 barn og mange voksne. De som kom, fikk lære om programmering og koding.

– Biblioteket er med på et opplegg i regi av Buskerud fylkesbibliotek hvor vi har fått midler til å holde Makerspace, sier bibliotekar Siri Berrefjord. Et Makerspace er et amerikansk konsept og oversatt til norsk betyr det rett og slett et verksted.

Vokser opp med teknologi

Hole bibliotek mente det var naturlig å kontakte Vigdis Wergeland hos den lokale bedriften Daisy AS.

– Den teknologiske utviklingen har vært enorm de siste årene. Dagens barn vokser opp omgitt av teknologi, og samfunnet blir bare mer og mer digitalt. Barn er i høy grad brukere av teknologi, men de færreste vet hvordan eller hvorfor ting virker, sier Wergeland.

– Det er moro å se hvor glade ungene blir når de får styre robotene, sier en av VGS-elevene som hjalp til.

Læring i praksis

Lærer Joost Gjerdingen fra Hønefoss VGS, synes dette også var en glimrende mulighet for elevene hans til å få prøve seg på et framtidig arbeidsliv.

– Linjen heter IKT service-fag, så det er kjempeviktig at de lærer å forholde seg til forskjellige kunder. Det skjer alltid uforutsette ting som gjør at man må være fleksibel og løsningsorientert, og det er noe man bare kan lære i praksis, mener Gjerdingen.

Kult

Max Haavi Faanes fra 5. klasse på Vik likte særlig godt micro:bit. Det er en bitte liten datamaskin som kan programmeres til å gjøre forskjellige ting.

– Hvis noen er stumme, kan den programmeres sånn at den kan snakke for dem, det synes jeg er kult, sier Max.

– Det er alltid spennende med en annerledes og praktisk skoledag, og denne type læring, som føles relevant for elevene, gir helt klart økt lærelyst. Dessuten er det viktig at vi følger med på teknologien, hvem vet hvilke fag vi vil få i framtiden? sier lærer Marthe Bang på Vik skole.

Engasjerte barn

Flere av elevene kunne tenke seg å prøve mer etter Makerspace-verkstedet. Dette synes Bang er bra, lav inngangsterskel både i forhold til vanskelighetsgrad og pris. Mye programvare, eksempler og apper finnes gratis, eller er å få tak i for noen få kroner på nettet. Og robotene trenger heller ikke koste mye.

– Jeg ser at robotene fenger elever og bidrar til å holde konsentrasjonen oppe, sier lærer Henriette Vangen fra Vik.

– Det er veldig moro å se dem så engasjerte!

 

Kommentarer til denne saken