Flott foredrag i pensjonistforeningen

Av
DEL

InnsendtTorsdag 19. september var 74 av foreningens medlemmer samlet i Hønefoss kirkestue for å høre Marit Stubbraatens kåseri «Anders Castus Svarstad og Sigrid Undset – Kunstnerpar, kjærlighetspar og skandalepar».

Det har vært skrevet mye om Sigrid Undsets diktning gjennom tidene, men lite om maleren Anders Castus Svarstad. Han var født på Ringerike i 1869, nærmere bestemt i Hole på gården Svarstad. Faren måtte gå fra gården og familien flyttet til en husmannsplass når Svarstad var en gutt. Han kom fra små kår.

Mens Sigrid Undset derimot kom fra en overklassefamilie. Faren dør da hun var 11 år. Hun tar handelsgymnasium, og jobber som kontordame i 10 år i Kristiania. Ved siden av jobben, skriver hun sine samtidsromaner.

Det som er felles for disse to er at de opplevde et sosialt fall i barndommen. De er heller ikke redde for å stå i motstrøm.
Svarstad flytter til Kristiania. Han er fascinert av storbyen, særlig de industrialiserte strøkene.

Han malte industriområder, hvor fabrikkpipene stikker opp fra ellers grå bygninger. Han gifter seg og får tre barn. Men han må ut, lære av de store kunstnerne på den tiden, som oppholdt seg i Paris og Roma. Sigrid Undset fikk et stipend. Hun sa opp jobben sin, og reiste til Roma for å skrive. 1. juledag 1909 møttes disse to. Hun forelsker seg hodestups i han. Følelsene mellom dem var så sterke at han skiller seg fra sin kone og tre barn. To år senere er de gift. De får tre barn sammen.

Ekteskapet varte i 15 år. Sigrid Undset gikk inn for rollen som mor. Nattetimene ble brukt til skrivearbeid. Hun opplevde at ekteskapet ikke ble den idyllen som hun hadde tenkt seg. Hun slet med skyldfølelse overfor barna. Svarstad derimot levde friere og søkte fellesskap i kunstnermiljøene utenfor hjemmet.

Sigrid Undset hadde imidlertid stor nytte av kunstneren Svarstad i sin diktning. I flere romaner kan vi gjenkjenne forholdet til Svarstad. Og i Svarstads kunstverk er det spor av Sigrid Undset. I forelskelsens rus malte han kyseportrettet av henne. Det er et vakkert portrett av en ung kvinne. Da han i senere tid malte madonnaen i Bønsnes kirke, er det mange som hevder at det er Sigrids ansikt. Det er likhetstrekk mellom madonnaen og kyseportrettet.

Marit Stubbraaten ga oss god innsikt i forhold mellom disse to. Hun brukte et enkelt språk og med sine pedagogiske evner overførte hun sin kunnskap om paret Sigrid Undset og Anders Castus Svarstad til en lydhør forsamling.

Etter kåseriet ble det servert kaffe og snitter levert av Stjernegruppen. Senere ble det loddsalg. Men før alle gikk hjem orienterte leder Oddbjørn Hoem om høstens møter:
24.10. «Inspirasjon til hverdagsbruk», ved Atle Haglund
21.11. Musikalsk underholdning ved Per E. Berge
12.12. Julelunsj på Klækken. Per Magnus Kristiansen leser Prøysenstubber.
Leder ønsket alle vel hjem.

Gerd Torp Andersen, sekretær

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags