Gå til sidens hovedinnhold

Innrømmer at kassen nesten er tom

Artikkelen er over 2 år gammel

Uten innsprøytning av ny egenkapital, ville Norwegian ha brutt låneforpliktelsene i løpet av første kvartal.

Det fremkommer av prospektet i forbindelse med den forestående aksjeutvidelsen i selskapet.

I prospektet fremkommer det at Norwegian må ha en bokført egenkapital på minimum 1,5 milliarder kroner for å tilfredsstille lånebetingelsene i obligasjonsmarkedet. Dette kravet er kjent fra tidligere og overholdt. Men:

I tillegg må det børsnoterte flyselskapet ha en likviditetsbeholdning på minimum 500 millioner. Norwegian erkjenner i prospektet at de for tiden ikke har en tilstrekkelig arbeidskapital til å møte dette kravet, skriver Nettavisen.

1,9 milliarder

Ser vi på ureviderte tall gjengitt i prospektet, hadde riktig nok Norwegian kontanter og liknende for 1,92 milliarder kroner ved utgangen av 2018. Det var en kraftig nedgang fra drøye 4 milliarder året i forveien og er uansett historie nå.

Den bokførte egenkapitalen ved fjorårets utgang var på snaue 1,7 milliarder. Nå fylles altså denne på med 3 milliarder kroner.

For å overholde låneforpliktelsene er Norwegian ifølge prospektet avhengig av innsprøytning av ny egenkapital. Uten ny kapital vil Norwegian være i brudd i løpet av første kvartal med de kravene obligasjonseierne har stilt for å gi selskapet lån.

LES OGSÅ: Norwegian raste fra start

- Aldri i brudd

Norwegian-sjef Bjørn Kjos lovet i slutten av januar at de aldri ville komme i brudd med lånebetingelsene med et påfyll av 3 milliarder kroner i ny egenkapital.

- Vi har aldri vært det og kommer heller aldri til å bli det, sa Kjos under en pressekonferanse 29. januar, ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt. Kjos avviste på denne pressekonferansen at de noen gang har hatt finansieringsproblemer.

Norwegian skriver i prospektet at med de friske midlene på plass, er selskapet sikker på at det har tilstrekkelig med egenkapital og likviditet for å møte forpliktelsene de kommende tolv månedene.

LES OGSÅ: Krisetall for Norwegian

Covenants

Dette er krav - såkalte covenants - som långivere setter for å gi selskapet lån, enten i form av obligasjonslån, banklån eller eventuelt kreditter.

Vanlige covenants hos de profesjonelle aktørene går på minimum egenkapital eller egenkapitalandel, likviditetsbeholdning, eventuelt at overskuddet og finansinntektene er vesentlig høyere enn finanskostnadene.

Kommentarer til denne saken