Av oss andre uten kjendisstatus er utrolig mange flere som trenger noen å snakke med, men det er dessverre tabu. Psykisk helse er noe vi snakker alt for lite om, og det er utrolig viktig at vi velger å sette lys på dette nå.

Tall fra Folkehelseinstitutter viser at omtrent halvparten av oss har enten har opplevd psykiske problemer, er i det akkurat nå, eller kommer til å oppleve det. Psykisk helse er like viktig, om ikke enda viktigere å lære om, enn fysisk helse. Akkurat som om man får en forkjølelse som jeg deg fysisk syk i noen uker, kan din psykiske helse blir svekket å dårlig i korte eller lange perioder. Absolutt alle har en psykisk helse, uansett om den er god eller ikke.

Det er oss unge mellom 16 og 19 år, som skårer dårligst på undersøkelser om psykisk helse. Vi utsettes for mye press og stress, som kan være med på å utfordre vår psykiske helse.

Derfor er det viktig at vi unge blir ordentlig opplyst om hva psykisk helse går ut på, hvordan man kan forebygge en psykisk knekk, hvor man kan får hjelp hvis man trenger det, og hvordan man kan hjelpe andre. Det er ikke slik at man skal trenge en kjendisstatus, for å kunne innrømme at man har hatt en psykisk knekk.

Noen psykiske lidelser er faktisk arvelige. Der imot er det også mange psykiske problemer som av skyldes spesielle hendelser, eller påvirkninger i hverdagen fra miljø, og noen andre kan skyldes av kombinasjon mellom disse. Psykiske lidelser kommer altså i flere forskjellige former.

I 1992 satte World Federation for Mental Health (WFMH) 10. oktober til å bli verdensdagen for psykisk helse. Verdensdagen for psykisk helse går ut på å dedikere en hel dag til å fremme økt bevissthet om psykisk helse, og markeres nå i over 150 år. Blant disse 150 landene er lille Norge, og i år er temaet Gi Tid. Fokuset i år ligger nemlig på det å oppfordre hverandre til å bruke tid på ting som er godt for den psykiske helsen.

Tid er verdifullt, og noe av det vakreste du kan gi til noen. Nå som vi i 2019 nesten er mer tilstede på sosiale medier enn hva vi er i det virkelige liv, er det viktig at vi legger mobilen litt bort og dedikerer mer tid til de rundt oss.

Ta deg en tur til besteforeldre og spør hva de har gjort de siste dagene. Ta deg tid til å invitere noen over på en varm kopp kakao i det kalde høstværet, og lytt til hva de ønsker å snakke om. Ved å gi tid til noen, gir du dem rom til å åpne seg. Det blir lettere å ta tak i at noen har en dårlig dag, hvis man gir hverandre tiden til å snakke om hvordan man har det.

Vi er i 2019. Gjør deg mer bevisst på hva psykisk helse er, ved å være med på å markere verdensdagen for psykisk helse 10. oktober. Gi tid til nære og kjære rundt deg, strekk ut en hånd til dem som kanskje trenger det. Ingen trenger en kjendisstatus for å dele sin historie om sin psykiske knekk. Alt vi trenger er å gi tid til hverandre.