Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Ingen endring i nettleien

Ringerikskraft Nett skriver i en pressemelding at de gjør ingen endringer i nettleien for kunder i Ringerike og Hole fra nyttår.

– Vår viktigste oppgave er å levere et trygt og sikkert strømnett til en fornuftig pris. Nettleien består av et årlig fastbeløp og et energiledd som varierer ut fra hvor mye strøm vi bruker. Dette går til drift, vedlikehold og investeringer av Ringerikskraft Netts strømnett, og til nettleie til overliggende regionalnett og sentralnett. I tillegg betaler du forbruksavgift til staten og 1,25 øre/kWh til Energifondet Enova, sier daglig leder Jan-Erik Brattbakk i pressemeldingen.

Det betyr at nettleien er dynamisk. De ulike satsene settes av flere enn oss, og nivået vil kunne variere fra år til år.

Effektivisering av driften

– Til tross for generelle kostnadsøkninger har vi klart å holde nettleien i Ringerike og Hole stabil og nedadgående. Hovedårsaken er at vi har effektivisert driften. Om vi ser nettleien opp mot prisstigningen i samfunnet så betaler vi mindre for nettleie i dag enn i 2005, og det er noe vi har jobbet aktivt for å få til, forteller Brattbakk.

LES OGSÅ: Marit (75) reagerer etter «sjokkregning» fra elektriker: – Jeg føler meg som ei dum, gammel kjerring

Ny modell for nettleie er til behandling

Det er foreslått ny prismodell for nettleie i Norge fra 1. juli 2021.

Denne modellen skal bidra til at kostnadene for utbygging av strømnett skal holdes nede og at kostnadene i strømnettet blir mer riktig fordelt mellom kundene. Prosessen er statlig styrt, og nettselskapene venter på endelig beslutning.

Nettselskapene skal fortsatt hente inn den samme rammen for nettleie, men fordelingen vil kunne være noe annerledes mellom kundene. Om man ønsker å spare strøm eller jevne ut strømbruken gjennom døgnet, vil man med ny modell kunne spare mer penger.

Analysene fra NVE viser at de fleste kunder vil oppleve små endringer i regningen som følge av den nye modellen.

– Vi følger nøye med på utviklingen i saken og forbereder oss så godt som mulig på endringene som vi ser vil komme. Det er viktig at modellen for nettleie tar hensyn til at strømforbruket i samfunnet endrer seg, og at vi finner løsninger som kan redusere behovet for store investeringer og økt nettleie. Samtidig er det viktig for oss at modellen skal være enkel for kundene å forholde seg til. Det håper vi er ivaretatt når vi får endelig forslag fra reguleringsmyndighetene, sier Brattbakk.

LES OGSÅ: De lyser opp stille grender på Ask. For Øivind og Knut Olav kan det aldri bli for mye julepynt

2020 har vært et utfordrende år

– For mange har 2020 vært et utfordrende år. Det gjelder både privatkunder og næringskunder. I vår økonomiske vurdering av nettleien er det et behov for en oppjustering, men forholdene tatt i betraktning, og med en pågående pandemi, er vår vurdering at det bør utsettes. Vi ønsker allikevel å forberede kundene våre på at det kan komme en justering i løpet av året, avslutter Brattbakk.

Les også

Erland Røed med glitrende fokus på Kroksundbrua

Les også

Nytt Hønefoss-selskap har vært planlagt i flere måneder: – Det var helt nødvendig å holde det hemmelig

Kommentarer til denne saken