Gå til sidens hovedinnhold

Ikke bompengekrise, men klimakrise | Ringerike Venstre

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fremskrittspartiet har etterlyst de andre partienes holdning til blant annet brukerbetaling/bompenger siden de selv har sagt nei til dette. Vi ser også at det nye «ordførerekteparet» sier nei til bompenger. Vi får håpe at det også gjelder etter valget, selv om det neppe blir aktuelt å innføre bompenger i kommende fireårsperiode!

Venstre har heller ikke lyst til å betale mer enn det vi må, for å kjøre i både sentrum og ellers, men for oss handler det om noe mer. Vi vil ha et sentrum med friskere luft, et bedre miljø, mindre bilkø og flere gående og syklende.

Til høsten skal den nye byplanen legges fram. Den har en klar grønn profil som vil gjøre Hønefoss til en bedre by å bo i med grønne byrom og tak.

Når denne planen skal gjennomføres, trenger vi penger – masse penger. Ringerike Venstre tror ikke det er realistisk å gjennomføre byplanen innen rimelig tid, uten innslag av bilbrukerbetaling. Hvordan andre partier har tenkt å finansiere dette vil bli interessant å se. Denne debatten kommer helt sikkert opp igjen ETTER valget, og da blir det spennende å se om alle holder det de har lovet.

For oss er det ikke bare inntektene fra bompengene vi er interessert i, men den preventive virkingen bompenger har- færre biler i sentrum. Vi vil alle leve det gode liv, og få synes vel det gode liv er å sitte i bilkø eller puste forurenset luft?

Sentrum vil dø uten biltrafikk, sier noen. Det er klart at hvis bilkjøringen skal ned, så må det kollektive tilbudet opp. Ringerike Venstre kommer også i høstens valgprogram med forslag om 4-timers gratis parkering for dem som bor i områder med dårlig kollektivtilbud, og som må bruke bilen til sentrum. Noe lignende er allerede gjennomført i Oslo. Et annet av Venstres forslag er at det skal legges til rette for markedsdager lørdager i vår- og sommersesongen, for å få opp aktivitetsnivået i sentrum.

Venstre tør i alle fall ikke si blankt «nei» til bompenger, både med tanke på klimakrisen, kommunens økonomi og ikke minst gjennomføring av byplanen.

Helge Stiksrud 1.-kandidat Ringerike Venstre
Anne-Marit Lillestø 2.-kandidat Ringerike Venstre
Helge Grundstad 3.-kandidat Ringerike Venstre

Kommentarer til denne saken