Gå til sidens hovedinnhold

Ikke alle er like heldige som russen

Artikkelen er over 2 år gammel

Russen opplever generalisering og stigmatisering. La oss se på dette fra en annen vinkel, skriver redaktør Bjørn Harald Blaker.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Reflekterte lokale russ er lei av at mediene fokuserer på det negative ved russen. De savner både balanse og nyanse i framstillingen. De har mye rett.

Hva med alt det bra som skjer? Betyr det at enkeltpersoner oppfører seg dårlig, at alle som ser like ut oppfører seg dårlig?

Det er medienes oppgave å rette søkelyset på både det som er bra, og det som ikke er bra i samfunnet. Mediene vil gjennom sitt arbeid bidra til debatt som kan utvikle samfunnet i en bedre retning. Derfor får suksesshistorier plass. Derfor får negative forhold oppmerksomhet.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Etter flere år med planlegging og forberedelser til feiringen av 13 års grunnutdanning kulminerer russetiden i noen hektiske våruker. Flere hundre lokale avgangselever mønstrer godt synlig til fest, ikledd russedress, og fraktet av russebiler og -busser. Det er klart det skaper oppmerksomhet. Ikke alle er like forståelsesfulle til lydnivå og skøyerstreker. Noen blir redde, mens andre bare får en dårlig natts søvn. Andre aksepterer litt mer enn ellers, og synes det er flott at ungdommen er kreative. Vi må ha respekt for begge syn.

LES OGSÅ:

Russen opplever generalisering og stigmatisering. La oss se på dette fra en annen vinkel: Du er i utlandet. På avstand ser du en gjeng høylytte bråkmakere. De har trøyer med norske flagg, og på hodet har de vikinghjelmer med ett horn. Det andre hornet har de i hånden for å drikke av. De er åpenbart norske. Hvor stolt er du av å være norsk akkurat da? Eller: Du er medlem i et politisk parti, og ledelsen er innblandet i MeToo-skandaler og triksing med penger. Hva gjør det med deg, som ikke har noe med det å gjøre? Eller: Du kommer fra samme land som forbindes med korrupsjon og terrorisme.

Russen peker på et viktig samfunnsproblem. Vi i media må ta utfordringen med stigmatisering og generalisering innover oss. Samtidig må alle være bevisste på at som del av en mer eller mindre definert eller tilfeldig gruppe, har hver enkelt et ansvar for hvordan gruppa framstår.

Russen er heldige. Når feiringen rundes av på kvelden 17. mai er de ikke lenger russ. De er seg selv. De behøver ikke svare for hva andre jevnaldrende gjør, bare hva de selv har gjort, hva de står for og er. Så heldige er ikke alle som generaliseres i dag.

Vi ønsker alle avgangselever en god og hyggelig feiring. Vi håper alle sitter igjen med gode minner, nye vennskap og viktige erfaringer. Kanskje gjør opplevelsene med generalisering at de også selv i framtiden vil se annerledes på grupper som fra utsiden ser like ut. Da vil de gjøre samfunnet bedre enn i dag.

Se video fra russedåpen på Søndre torg fredag.

 

Kommentarer til denne saken