Gå til sidens hovedinnhold

Carl Sebastian (16) og Harald (18) følger idrettsdrømmen

Artikkelen er over 4 år gammel

En A4-hverdag på en vanlig videregående skole passer ikke for alle.

Puls

Hole-guttene Harald K. Søyland (18), som sykler og Carl Sebastian W. Aas (16), som spiller golf. De har begge vokst opp i Hole og gått på Hole ungdomsskole, men etter endt grunnskole var nye opplevelser som fristet. Harald valgte sykkellinja på Wang Toppidrett i Tønsberg, mens Sebastian går golflinja på NTG I Bærum.

Guttene har et litt forskjellig utgangspunkt.

– Jeg har drevet med sykkel siden jeg var ni år, totalt ni sesonger nå. For meg har det alltid vært gøy å sykle, sier Harald.

Han legger til:

– Det begynte med at jeg syklet rundt i skogen med venner, fram til jeg bestemte meg for å prøve organisert trening. Jeg prøvde ut en landeveistrening, og jeg likte det så godt at jeg aldri kom meg på terrengtreningen.

De to siste årene har Harald slitt med skader i lårene og det ene kneet. Han har nå kommet tilbake i konkurransene, etter 1,5 år på sidelinjen.

– Det er veldig deilig å komme tilbake i konkurranse, men formen ikke er den samme som før jeg ble skadet, forteller han.

Han roser skolen og treneren for god oppfølging og hjelp tilbake på sykkelsetet.

– Heldigvis har jeg en utrolig flink trener og et godt team rundt meg på skolen, i Ringerike Junior og sponsorer, som hjelper meg på veien tilbake. Jeg vil spesielt takke treneren min for alt det han gjør for meg, legger Harald til.

 

Lite interesse som liten

Carl Sebastian forteller han hadde lite interesse for golf da han var liten, men i løpet av de siste årene har han blitt veldig engasjert.

– Jeg prøvde golf allerede som åtteåring når min farfar, en ivrig golfer, prøvde å introdusere meg for golfsporten. Han prøvde og prøvde, men skjønte fort at mine interesser ikke lå i golfen. Men i en alder av tolv tok jeg igjen på golfhansken og har ikke tatt den av siden, forteller han videre.

– Jeg vet ikke egentlig hvorfor jeg plutselig begynte å interessere meg for golf, ettersom jeg tidligere hadde null interesser for sporten. Men jeg tror noe av det kom av den lysten man får etter å jakte etter den perfekte score. Ettersom man aldri helt kan mestre golf, forklarer Carl Sebastian.

  

Gode opplevelser

De har også bare ros og positive ting å fortelle om skolene sine.

Harald er veldig fornøyd.

– Wang gir meg en veldig god balanse av trening og skole. De har en tanke om at man skal jobbe skikkelig og effektivt når man er på skolen, slik at man slipper å jobbe med lekser på kveldstid, sier han.

Tiden utenom skole og trening går for det meste til restitusjon, lage mat og det sosiale.

Harald flyttet til Tønsberg da han var 16 åring, høsten 2015.

– Jeg bestemte meg for å søke på Wang rundt 1,5 uke før skolen begynte, og fikk svar noen dager senere om at de ville tilby meg en plass på skolen. Er ganske morsomt å være en av de 60 som kom inn på skolen av litt over 160 søkere, sier Harald.

Kombinerer skole og idrett

Carl Sebastian går sitt første år på NTG i 2 Vgs, ettersom han gikk på skole i England i fjor. Der fikk han masse erfaringer og deltok i konkurranser.

– I England hadde jeg muligheten til å spille golf hver dag, hele året. Jeg har noen gode resultater hvor jeg vant European junior qualifier i Sør-England, og en 2. og 3. plass i Surrey interclub competition, forteller han.

Det Carl Sebastian liker at NTG får til å koordinere skolen og idretten sammen.

– Det jeg liker mest med NTG så langt er hvordan de klarer å koordinere skole og idrett så bra som de gjør. Ettersom vi må klare å komme igjennom det samme pensumet som en vanlig skole, sier Sebastian.

Carl Sebastian forteller også om lange dager fylt med trening og skoletimer, og hvordan en vanlig skoledag på NTG er.

Han legger til:

– En vanlig skoledag for meg på NTG starter med to timers golftrening på Bærum golf klubb, hvor vi har med egen trener fra NTG. Dette etterfølges av fire til seks timer skole hvor vi avslutter dagen med en time styrke tre dager i uka. Vi får også fri til å dra på turneringer og treningssamlinger.

Komme langt i sporten

De har begge mål om å komme langt i sin sport og vil leve av idretten i framtiden.

– Jeg har flere små mål, men det høyeste målet er å bli verdensmester og vinne et ritt som heter Paris-Roubaix/eller helvete i Nord, som det også blir kalt, forteller Harald.

– Mitt mål når det kommer til golfen er i all hovedsak det å kunne få et stipend i USA og senere ta det derfra. Jeg anbefaler virkelig å gå på NTG. Det er lærerikt hvis man vil utvikle seg i sin sport, og man får veldig god oppfølging, oppfordrer Carl Sebastian avslutningsvis.

Les også

Flytter på hybel for å bli best i sine idretter

 

Kommentarer til denne saken