Gå til sidens hovedinnhold

I Norge feirer vi jul og spiser julemat. Basta!

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg er faktisk litt lei av alle som snakker julekosen ned, skriver Jim Gallagher.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå må religiøse, kostholdsfolk og kultur-utviskede holde kjeft. Juletiden er igjen her, og med juletiden kommer også tiden for ettertanke og et generelt blikk på egen tilværelse. Slik er det vel for mange, antar jeg?

Men er det slik at jeg skal være lei meg i julen på vegne av alle som ikke har det bra? Det virker slik om man tar inn alt av det som presenteres i mediene hvert eneste år før jul.

Selv i rike, flotte Norge er det jo ikke vanskelig å finne skjebner som ikke har det bra. Selv i trygge Norge er det ikke vanskelig å finne tragiske tilfeller som gjør at noen hver kanskje vil sette ribba i halsen om man velger/ikke klarer å håndtere inntrykk.

Skal vi slutte å feire?

Er det slik at vi skal slutte å feire jul her i landet fordi vi har andre religioner og kulturer her nå? Skal vi som lever og bor i dette landet, med vår kultur, slutte med julefeiring på vår måte fordi andre religioner/kulturer som kommer til kanskje blir krenket? Den tankegangen blir hvert fall jeg krenket av.

Jeg må ærlig innrømme at terror i Europa kontra i Midt-Østen fortsatt treffer meg på en helt annen måte på tross av at jeg lovet meg selv noe annet.

Jeg må også innrømme at jeg etter hvert bare rynker litt på nesa av alle skytingene i USA, helt galt selvsagt, men hva kan vi gjøre med det all den tid de har valgt en komplett idiot til president der borte som ikke vil se på lovgivningen engang.

Det er så mye man egentlig skal være lei seg for at skulle man være solidarisk med alle så hadde man ikke tid til annet.

Men: Er det riktig å gjøre dette i julen? Er ikke julen en tid da man skal kose seg med familien sin?

Medfølelse

Jeg tenker jo det. Det er da jeg prøver roe ned og være med min familie. Blir noen andres liv noe bedre av at jeg sitter hjemme og er lei meg på vegne av andres triste skjebner? Medfølelse, ja selvsagt, men å nærmest kutte ut julen, hjelper det noen?

Jeg er faktisk litt lei av alle som snakker julekosen ned, det være seg politikere, miljøvernere, besserwissere eller treningsguruer. For de aller fleste nordmenn så er julen en tid da vi unner oss litt ekstra, til og med vi som egentlig ikke har noe spesielt ekstra i hverdagen.

Skal ikke det være lov fordi det finnes mennesker som ikke har det like bra? Eller skal vi gjøre det beste ut av det og så håpe at andre sakte, men sikkert også får det bedre?

Julen for meg er rolige dager. Fri fra jobb. Pinnekjøtt, kalkun, ribbe. Juleøl og et glass rødt. Juletre og julepyntet stue. Late morgener og sene kvelder. Glede i ansiktet på kone og barn. Leker som tyter på gulvet noen dager.

Katter som leker med julepapir. Barnåler på gulvet. Klementiner og nøtter i skåler. Snoking på kjøkkenet etter litt bacon fra kalkunen, svor fra ribba eller et teststykke pinnekjøtt. Koking og mosing av «kålrabien». Grøt med mandel. Poteter og verdens beste brune saus laget fra bunnen av (helt sant, ikke fra pose). Barn som koser seg med sitt og dukker opp en gang imellom etter forsyninger.

Skal ikke være lei meg

Nei. Jeg skal ikke være lei meg i julen. Det vil jeg ikke. God jul! Når så det er sagt. Det JEG lurer på i forbindelse med julen:

Synger Kurt Nilsen de samme julesangene hvert eneste år på julekonsertturneen sin? Reklamen på radio (som for sikkerhets skyld begynner i september eller no) for disse konsertene er jo klin lik hvert eneste år.

Hvor mange artikler i nettaviser, magasiner, papiraviser og andre sosiale medier er det egentlig mulig å trykke fram i forkant av julen som tar for seg julebord, julefyll, julebordsutroskap etc. ...?

Hvor lenge er det i skrivende stund til en eller annen poster en status på Facebook der h*n regner med å være den første i verden som har funnet ut at det er dritmorsomt å bytte ut alle «j» med «p» i alle ord som har med jul å gjøre?

Er det lov å ta seg en øl på julaften? Er egentlig julemarsipan godt i august?

Ribbe eller pinnekjøtt

Hva slags julemat blir vi «tomme» for i år? Ribbe? Pinnekjøtt? Surkål & rødkål? Kan alle de pappskallene som har hamstret julemat de siste årene la oss andre få handle i fred i denne førjulstiden?

Hvorfor har ikke Esso/Shell/Statoil/Circle K en egen skikkelig julegave-avdeling?

Hvor mange minutter etter julaften tar det før første «sommerkroppen» artikkel kommer på nett?

Kan Cornelis Elander og likesinnede treningsguruer holde kjeft denne julen?

Hvordan er det egentlig med juletre? Ut 13. dag jul, 20. dag jul, 13. januar?

Hva om du har gått til anskaffelse av plastikk-juletre ... Er det da innafor å tusle bort på en kunstgressbane og raske med seg en neve gummikuler for så å spraye de med gran-duft og legge på gulvet for å late som juletreet har drysset...?

Ja, ja. Mye man skal lure på. God jul!

Kommentarer til denne saken