Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor bruker avisen bare fornavn? | Jan L. Stub

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har akkurat rullet meg ned på e-avisens overskrifter og mange bilder og reagerer på den informasjon som gis i og om de enkelte saker. Det brukes konsekvent fornavn på personer som omtales og jeg kan hitsette følgende navn:

Stine, Mary, Alexander, Ole, Bjørn Niklas, Bodil, Cecilie, Baquer, Vemund, Lars Torgeir, Esben, Jonas, Hanne, Kristian, Lars, Martine, Tron.

Og jeg har sikkert oversett noen. Og jeg kjenner bare en av disse personene.

Spørsmålet mitt blir da: Er den enkelte journalist eller redaktøren alltid på fornavn med vedkommende? Tror redaktøren at det kanskje ville vært mer informativt til de fleste lesere om også etternavnet var tatt med? Og dette gjelder jo ikke bare lokale saker.

Jeg registrerer at for en person er det skrevet fullt navn. Nemlig rådmann Tore Isaksen. Og av bilde skulle jeg tro at de fleste lesere ville sett hvem det var om avisen hadde skrevet bare Tore. Hvorfor denne forskjellsbehandling?

For meg skal lokalavisen gi informasjon om lokale saker av interesse for abonnentene. Denne konsekvente bruk av fornavn bidrar ikke til det og er, etter min mening, direkte uhøflig overfor den omtalte.

Derfor bruker vi navn

Takk til Jan L. Stubs utfordring til oss rundt bruk av navn.

I ei tid hvor vi stadig justerer oss for å treffe leseren best mulig har vi analyseverktøy som teller og måler oss på det meste. Der ser vi at saker hvor mennesker er i sentrum, og de kan fortelle fra sin hverdag, så treffer vi flere lesere. Vi tror det handler om at leseren i større grad kan identifisere seg med innholdet – uten å kjenne den som omtales.

Det gjelder spesielt yngre lesere under 45 år, ei aldersgruppe som det er helt vesentlig at vi klarer å nå. De utgjør framtidas avislesere, og er gruppa som skal bidra til at vi kan levere lokale nyheter i et evighetsperspektiv.

Så skriver vi også noen ganger fullt navn. I eksemplet med rådmann Tore Isaksen er det gjort for å synliggjøre at det er nettopp rådmannen vi skriver om.

Det er viktig at vi har et mangfold av nyheter, og vi skal jobbe for at det ikke blir stereotypt. Derfor er denne type tilbakemeldinger svært verdifulle oss. Det minner oss om at vi skal reflektere over de valgene vi gjør.

Sissel Skjervum Bjerkehagen

Ansvarlig redaktør / daglig leder

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.