Hvordan lever eldre hele livet i vår kommune? | Oddbjørn Hoem

FLERE SYKEHJEMSPLASSER: – Antall og andel eldre som er over 80 år vil dobles fram mot 2040, skriver Oddbjørn Hoem i Hønefoss pensjonistforening. (illustrasjonsfoto)

FLERE SYKEHJEMSPLASSER: – Antall og andel eldre som er over 80 år vil dobles fram mot 2040, skriver Oddbjørn Hoem i Hønefoss pensjonistforening. (illustrasjonsfoto)

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Programmet for et aldersvennlig Norge er en del av regjeringens kvalitetsreform for eldre, «Leve hele livet».

Både arbeidsliv og næringsliv, kommuner og lokalsamfunn må involveres, og alt fra organisasjoner til sivilsamfunn, kunnskaps- og forskning må inkluderes. Sammen skal vi jobbe langsiktig for å skape et aldersvennlig samfunn.

Må planlegge egen alderdom

De eldre, som har ressurser selv, må også ta i et tak ved å planlegge for egen alderdom gjennom tilrettelegging av egen bolig, investering i venner og sosiale nettverk, samt å opprettholde best mulig funksjonsevne gjennom et aktivt liv, er en viktig del av reformen.

Men når vi leser hva vår helsedirektør, Bjørn Guldvog, sier at for mange vil pensjonisttilværelsen vare nesten en tredjedel av livet. Antall og andel eldre som er over 80 år vil dobles frem mot 2040.

Vi har ikke helt fullt og helt sett konsekvensene av denne suksessen. Det er en stor utfordring vi som samfunn står overfor nå, sier Guldvog.

Med bakgrunn i disse fakta så må vi ikke tro at vi trenger færre sykehjemsplasser i fremtiden, tvert imot så vil vi trenge flere.

Velferdsteknologi

Fremtidige behov for sykehjemsplasser kan ikke dekkes med velferdsteknologi. Med velferdsteknologi menes først og fremst teknologisk assistanse som bidrar til økt trygghet, sikkerhet, sosial deltagelse, mobilitet og fysisk og kulturell aktivitet, og styrker den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen til tross for sykdom og sosial, sykisk eller fysisk nedsatt funksjonsevne.

Velferdsteknologi handler ikke om teknologi – men om mennesker.

Så vi håper alle at våre politikere i Ringerike kommune forstår dette, og sørger for at det blir nok sykehjemsplasser for alle som trenger det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken