Gå til sidens hovedinnhold

Hvor viktig er pengene for tryggheten i mitt liv? | Marie Lyngseth

«Enkens skjerv», hva er det for noe spør du kanskje.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Hvis du er bevandret i bibelhistorien eller kanskje husker fortellingene fra søndagsskolen så vet du nok hva det betyr. Noen ganger bruker vi uttrykket helt feil, «å gi sin skjerv» sier vi når vi gir litt småpenger, bidrar litt på dugnaden eller gir bort litt av noe vi fra før har mye av. Ikke noen store greier, bare en liten skjerv.

«Enkens skjerv» er noe helt annet. I et samfunn der kvinnen ikke hadde egenverdi, men fikk verdi først ved siden av sin mann, var det på mange måter en katastrofe å bli enke, ikke minst sosialt og økonomisk. I Palestina på Jesutid var enkene sammen med farløse, fremmede og fattige blant de mest utsatte og hjelpeløse i samfunnet.

«Enken med skjerven» har ikke noe navn, men hun har blitt husket gjennom historien fordi Jesus gjorde oss oppmerksomme på henne. Hun kom til templet slik man gjorde for å gi sitt bidrag til templets vedlikehold og virksomhet. Det var ikke noe merkelig ved det. Noen ga mye, andre ga mindre og noen ga lite. Jesus la merke til at denne fattige enken la ned sin gave i offerkisten, to småmynter av den aller minste mynten som fantes på den tiden. Og så overrasket han disiplene med å si at denne kvinnen har gitt mere enn noen av de andre som la penger i offerkisten.

Hva mente han med det? Jo, at alle de andre ga av sin overflod, men hun ga av sin fattigdom alt hun eide, alt hun hadde å leve av.

«Enkens skjerv» betyr altså å gi en gave som i seg selv er liten og ubetydelig, men som er et stort offer for den som gir. For de fleste av oss i vår del av verden er dette helt fremmed. Når vi gir så gir vi av vår overflod og det er sjelden noe stort offer. Men jeg vet at det finnes de som våger å gi alt de har av tid, penger og ressurser for å gjøre verden mere rettferdig. Denne søndagens bibeltekster handler om å dele med seg, men de handler også om å sette sin lit til Gud i en trygg visshet om at han har omsorg for oss, også når vi som enken legger hele vårt liv i Guds hender.

Tekster som i hvert fall får meg til å tenke over hva jeg bruker mine penger på og ikke minst, hvor viktig er pengene for tryggheten i mitt liv?

God helg!

Kommentarer til denne saken