Gå til sidens hovedinnhold

Hvor stort «hjerte for byen» har egentlig Tronrud-konsernet? | Anne-Berit Haugen Rijken

– Hvorfor vil ikke Tronrud utarbeide et nytt alternativt forslag eller to, spør Anne-Berit Haugen Rijken.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommunen har brukt lang tid og mye krefter på å utvikle en ny reguleringsplan for sentrum av Hønefoss. I sluttsatsen for planarbeidet, ble det mye diskusjon angående planene for Øya og Tippen.

Jeg leser i avisen at Tronrud fremdeles ikke har gitt seg nevneverdig i forhold til den opprinnelige utbyggingsplanen sin for «Lloyds marked».

LES OGSÅ: Nå går det mot byggestart ved brua: – Viktig å ta vare på historien, sier Ellen

Inntil 12 etasjer

I kommentarfeltene under Tronrud sitt forslaget er det igjen liv og røre, akkurat slik som det har vært tidligere. Den nye reguleringsplanen skriver om høyden på feltet BS16 (Lloyds marked) slik:

Maksimal høyde innenfor feltet skal variere mellom 1 og 8 etasjer. Gjennom detaljregulering kan det vurderes ett høyere bygg på inntil 12 etasjer.

Tronrud ønsker å trosse reguleringsplanen med å bygge høyere enn det planen tilsier. En del av politikerne og befolkningen ønsker å trosse reguleringsplanen ved å ville ha lavere bygg enn planen tilsier.

Det er ingenting i bestemmelsene som sier at det er selvsagt at det kan bygges på feltet med mer enn 8 etasjer.

Kan vurderes

Gjennom detaljreguleringen KAN DET VURDERES et bygg med en høyde på inntil 12 etasjer. Planen fastslår at høyden SKAL VARIERE mellom 1 og 8 etasjer.

Så, det ser ut til at den nye reguleringsplanen absolutt ikke er god nok i forhold til Lloyds marked. Planen gir «Verken fugl eller fisk».

Les også

Terje advarer mot å skape usikkerhet: – Det er ikke det Hønefoss trenger nå

Det ble gjennom høringsuttalelsene til den nye planen etterlyst alternative forslag til utnyttelsen av Øya og Tippen. Fire privatpersoner, «Firerbanden», har leverte et alternativ forslag. Tronrud-konsernet har holdt seg stille i så måte.

Mange har fremdeles mye de vil ha sagt i denne saken, og Tronrud følger sikkert med på dette i bakgrunnen. Hvorfor vil ikke Tronrud utarbeide et nytt alternativt forslag eller to?

Hvor stort er hjertet?

Mange ganger lurer jeg på hvor stort «Hjerte for byen» Tronrud egentlig har.

Med et slikt flott varemerke fra Tronrud-konsernet, må de selvsagt kunne klare å legge «Hånden på hjertet» ved å utarbeide spenstige alternative forslag, også! Forslag der byens identitet og særpreg står mye mer i fokus.

En annen ting jeg stusser på er: Hønefoss by hadde et meget sentralt torg, Brutorget. Det var opprinnelig et solfylt torg, omkranset med mange fine bygg og fasader. I byggene var/er det spisesteder og butikker. Smuget i nærheten var stemningsfull i sin tid.

Til tross for at Brutorget ble dekket med asfalt og biler i en viss periode, ble det i denne perioden også brukt aktivt av befolkningen. Utebenkene var nesten alltid fylt med mennesker.

Torget ble gjerne brukt som møteplass ved nattens uteliv. I gamledager var det til og med et pissoar der.

Bygd om til boligkompleks

Dette torget har Tronrud fått bygge om til et svært boligkompleks. Når man går forbi dette området nå er det er blitt så mørkt, trist og tom der, synes jeg. - så driver Tronrud for tiden og reklamerer for et nytt torg, Pipetorget.

De snakker varmt om at dette torget skal omkranses med småbutikker og spisesteder. De mener det skal bli så stemningsfullt der.

Hvorfor måtte Tronrud ødelegge et sentralt, gammelt og godt innarbeidet torgområde som trengte fornying, for så å danne et nytt torg et annet sted?

Her er det «penga som rår», tenker jeg.

Kommentarer til denne saken