Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Kommunen har brukt lang tid og mye krefter på å utvikle en ny reguleringsplan for sentrum av Hønefoss. I sluttsatsen for planarbeidet, ble det mye diskusjon angående planene for Øya og Tippen.
Jeg leser i avisen at Tronrud fremdeles ikke har gitt seg nevneverdig i forhold til den opprinnelige utbyggingsplanen sin for «Lloyds marked».
LES OGSÅ: Nå går det mot byggestart ved brua: – Viktig å ta vare på historien, sier Ellen
Inntil 12 etasjer
I kommentarfeltene under Tronrud sitt forslaget er det igjen liv og røre, akkurat slik som det har vært tidligere. Den nye reguleringsplanen skriver om høyden på feltet BS16 (Lloyds marked) slik:
Maksimal høyde innenfor feltet skal variere mellom 1 og 8 etasjer. Gjennom detaljregulering kan det vurderes ett høyere bygg på inntil 12 etasjer.
Tronrud ønsker å trosse reguleringsplanen med å bygge høyere enn det planen tilsier. En del av politikerne og befolkningen ønsker å trosse reguleringsplanen ved å ville ha lavere bygg enn planen tilsier.
Det er ingenting i bestemmelsene som sier at det er selvsagt at det kan bygges på feltet med mer enn 8 etasjer.
Kan vurderes
Gjennom detaljreguleringen KAN DET VURDERES et bygg med en høyde på inntil 12 etasjer. Planen fastslår at høyden SKAL VARIERE mellom 1 og 8 etasjer.
Så, det ser ut til at den nye reguleringsplanen absolutt ikke er god nok i forhold til Lloyds marked. Planen gir «Verken fugl eller fisk».

Terje advarer mot å skape usikkerhet: – Det er ikke det Hønefoss trenger nå
Det ble gjennom høringsuttalelsene til den nye planen etterlyst alternative forslag til utnyttelsen av Øya og Tippen. Fire privatpersoner, «Firerbanden», har leverte et alternativ forslag. Tronrud-konsernet har holdt seg stille i så måte.
Mange har fremdeles mye de vil ha sagt i denne saken, og Tronrud følger sikkert med på dette i bakgrunnen. Hvorfor vil ikke Tronrud utarbeide et nytt alternativt forslag eller to?
Hvor stort er hjertet?
Mange ganger lurer jeg på hvor stort «Hjerte for byen» Tronrud egentlig har.
Med et slikt flott varemerke fra Tronrud-konsernet, må de selvsagt kunne klare å legge «Hånden på hjertet» ved å utarbeide spenstige alternative forslag, også! Forslag der byens identitet og særpreg står mye mer i fokus.
En annen ting jeg stusser på er: Hønefoss by hadde et meget sentralt torg, Brutorget. Det var opprinnelig et solfylt torg, omkranset med mange fine bygg og fasader. I byggene var/er det spisesteder og butikker. Smuget i nærheten var stemningsfull i sin tid.
Til tross for at Brutorget ble dekket med asfalt og biler i en viss periode, ble det i denne perioden også brukt aktivt av befolkningen. Utebenkene var nesten alltid fylt med mennesker.
Torget ble gjerne brukt som møteplass ved nattens uteliv. I gamledager var det til og med et pissoar der.
Bygd om til boligkompleks
Dette torget har Tronrud fått bygge om til et svært boligkompleks. Når man går forbi dette området nå er det er blitt så mørkt, trist og tom der, synes jeg. - så driver Tronrud for tiden og reklamerer for et nytt torg, Pipetorget.
Dette mener engasjerte innbyggere
– Dette gleder jeg meg vanvittig mye til å oppleve. Jeg har tidligere vært inne hos Tronrud Eiendom og sett bildene av dette fantastiske prosjektet, og synes det bare er helt utrolig hvor flott det blir. Man kunne aldri forestilt seg hvordan dette skulle bli. Byen blir helt ny og langt mere spennende. Masse lykke til, skriver Meta Tanem!
– Det er fine planer fra Tronrud Eiendom, og jeg har sett slike planer før for Sentrumskvartalet og for Brutorget. Og det har ikke blitt virkelighet. Tronrud Eiendom må først vise til at de klarer å benytte de eiendommene de har til noe aktivitet, før de får lov til å bygge videre. Hva med Brutorget og nesten et tomt sentrumskvartal, Alfred-bygget og flere bygg i Stabells gate, hvorfor er disse byggene nesten tomme? Jeg synes at høyhuset ødelegger området rundt fossen, og bør ikke bygges. Jeg har selv sittet i kontorer i Hønefoss sentrum, og jeg og mine kolleger er veldig glade for å flytte til nye kontorer utenfor sentrum, da trafikk og køer i byen gjør det altfor tungvint å komme på jobb. Vi vil aldri tilbake til kontorer i sentrum, da de fleste ansatte bor spredt rundt på hele Ringerike og er avhengig av bil til jobb, skriver Lars Jørgensen.
– Seriøst? Et bygg på 14 etasjer ut mot fossen??? Ser jo helt malplassert ut, og passer overhodet ikke inn i miljøet der, skriver Turi Sagbakken.
– Dette er jo skreddersydd til pendlertoget fra Oslo. Fullastede morgentog med kontorister fra hovedstaden, og som reiser tilbake etter arbeidstid. Slik blir det en levende by og et yrende liv, skriver Terje Olsvik.
– Bare å sette i gang. Ingen tid å miste, samtidig som det blir bygd så flott bygg på 14 etasjer. Så kan de også bygge det store på Ford-tomta, slik at byen går i ett. Kjør på, skriver Jarle Vestland.
– 14 etasjer i en småby som Hønefoss er skivebom, skriver Arne S. Sørland.
– Vi har sett planene før. For meg som rotekte bygutt med oppvekst ved fossen og fosseløpet, vil en så dyp og omfattende estetisk inngripen i bybildet være feil. Jeg er bekymret over at byens største pre (fossen) vil forsvinne i de omfattende betongmassene. Hvordan vil høyblokka dominere og skyggelegge de åpne arealene? Er det lagd en 3D modell i riktig målestokk som belyser prosjektet fra forskjellige høyder og vinkler, spør Jens Fjeld.
– Men hvem vil leve, virke og bo i og blant disse byggeklossene, anonyme, pregløse, golde. Ja, viktig med historie. Men historie er noe mer enn Lloyd-gavler. Men vitner om fasade-satsing, mindre på innhold og mening. 14 etasjer helt ute av proporsjoner både ifht historiske landemerker, omgivelser og virksomhet. Hva med estetikk og trivsel? Et annet moment, i tider med fokus på bærekraftig ressursutnyttelse. Ut fra tegninger, tyder mye på fravær av «Bygg i tre». Satses fortsatt på Glass og betong? skriver Mary Blikken Gravdahl?
– Spenstig og spennende utkast/forslag! Dette kan bli bra! Nå må vi slutte med sutringa og kritikken om alt som har med byfornyelsens nødvendige grep for å få gjennomført en demokratisk ønsket utvikling. Det synes som om det er mange «anti alt»-medlemmer her i byen og i regionen generelt. Til dere som ikke liker utvikling/fornyelse bør kanskje være såpass kreative ved å fremme bedre forslag! Vi bør istedenfor å kritisere for enhver pris, heie på dem som har økonomiske muskler- og gjennomføringskraft/ evne til å få til noe her i byen vår! Det skriver Terje Bårdseng, innflytter for mange år siden.
Fra kommentarfeltet i artikkelen Nå går det mot byggestart.
De snakker varmt om at dette torget skal omkranses med småbutikker og spisesteder. De mener det skal bli så stemningsfullt der.
Hvorfor måtte Tronrud ødelegge et sentralt, gammelt og godt innarbeidet torgområde som trengte fornying, for så å danne et nytt torg et annet sted?
Her er det «penga som rår», tenker jeg.
Kommentarer til denne saken