Gå til sidens hovedinnhold

Hvem har ansvaret hvis Kleivlia raser ut? | Eva Bekkelund-Eriksen

- Kommunen må ta det ansvaret de faktisk har, skriver Eva Bekkelund-Eriksen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det tragiske raset i Gjerdrum tvinger politikere i Hole til å spørre seg: Har vi ivaretatt sikkerheten til beboerne i nærheten av stupbratte Kleivlia ved Sundvollen?

LES OGSÅ: Huseiere fikk vann i sokkeletasje: Nå vil kommunen ha kontroll av omstridt utbygging

Hvem har ansvaret dersom det skjer ras her på grunn av en planlagt utbygging?

Forskriften til bygningsloven er tydelig: Er kommunen usikker på om grunnforholdene tåler utbygging, skal kommunen gjennomføre geologisk og hydrologiske undersøkelser før mulige utsatte områder reguleres til boliger.

Høyre og Ap ivrige utbyggere

Som kjent har folkevalgte med Høyre og Ap i spissen vært pådrivere for å bygge ut i dette bratte terrenget.

De ville overhodet ikke lytte til advarslene fra beboere, som har satt seg grundig i hver minste detalj når det gjelder grunnforholdene og ikke minst rasfarene.

De har etterlyst geologiske og hydrologiske undersøkelser i regi av kommunen. Kommunen har hittil overlatt dette til utbyggeren.

En forsømmelse?

Hvorfor unnlot kommunen å bestille undersøkelser fra de fremste ekspertene i landet, Norges Geotekniske Institutts og Norges vassdrags- og energidirektorat før de i det hele tatt sa ja til utbygging her?

Les også

Bekymringsfulle planer for Kleivlia | Elin Thulin Nyhus

Nå snakker kommunen om å gjennomføre en tredjepartskontroll. Verken politikere eller administrasjonen er tydelig på at dette i praksis betyr geologiske og hydrologiske undersøkelser.

Denne utydeligheten er en stor skam i seg selv og vitner om manglende respekt for innbyggere som kun har bedt kommunen gjennomføre slike undersøkelser fra oversiden av Dronningveien og nedover det bratte terrenget på nedsiden av veien.

Politikere tar en risiko

Utbyggingskåte politikere kan være svært risikovillige. De er mer opptatt av vekst enn sunn fornuft og nekter å ta innover seg at klimaendringene øker rasfaren i allerede utsatte områder. Økonomiske interesser blir viktigere enn folks liv og helse.

Skogen i Kleivlia er hugget ned. Beboere i nærheten av Kleivlia erfarere nå at vannet renner i strie strømmer, og bidrar til ødeleggelser. Advokater har vært involvert.

Beboere må betale prisen fordi politikere åpenbart har vært uansvarlige. Utbyggeren ble nylig dømt av tingretten for ødeleggelser på en av eiendommene i området.

Vannet har vært et problem i julen. Kommunen er blitt kontaktet, de toer sine hender og overlater ansvaret til utbyggeren.

Kommunens ansvar

Kommunen har naturligvis ansvar for innbyggernes sikkerhet, liv og helse. Det er kommunen og politikerne som har lagt til rette for det som nå skjer, med vann og ødeleggelser og frykt for ras hos beboere.

Les også

Reidar tapte mot naboen i retten, må punge ut over 770.000 kroner: – Vi anker!

Derfor må kommunen ta ansvaret de faktisk har.

Fra mange hold rapporteres det at varaordføreren er aktiv og til stede når innbyggere har problemer og følger opp.

Nå er det viktig at lyset slås på i ordførerkontoret, hos rådmannen og i administrasjonen. Der har det vært mørkt altfor lenge.

Kleivlia og sikkerheten til beboerne i området må være første sak på dagsorden i det nye året.

Kommentarer til denne saken