Gå til sidens hovedinnhold

Hvem er det som egentlig er synderne under klimastreiken? | Martin Biuso (Viken FpU)

Artikkelen er over 1 år gammel

– Hvis man brenner så inderlig mye for klima og miljøengasjement, ja da kan du heller ikke stille i jakker og sko som kun promoterer drap av dyr, skriver Martin Biuso (15) i dette leserinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klima er en viktig debatt som det er bra at ungdom og eldre engasjerer seg i! Jeg synes det er utrolig bra med engasjement rundt klimadebatten, og at ungdom tar til orde og er med å påvirke er et viktig grep. Men spørsmålet er, er det virkelig bare politikere sin feil?

Jeg deltok selv på den nylige streiken, men ble heller med Jon Helgheim inn på Stortinget, for å høre om en mer nyansert vinkling av klimaspørsmålene, enn det vi generelt sett blir indoktrinert av mediene til å tro. Selvfølgelig så er det et politisk standpunkt, men jeg syns at klimadebatten har blitt altfor unyansert og naiv. Det er viktig å åpne opp for nye ideer, og nye vinklinger enn det vi er kjent med i dag.

LES OGSÅ: Vilma (10) fra Jevnaker streiket for klimaet: – De voksne må begynne å bry seg

Lot plakatene ligge

Det blir faktisk gjort tiltak, regjeringen har blant annet bevilget nesten 1.500 millioner kroner bare til skogvern, men det snakkes det ikke om. Og hvem er vi unge til å dømme, som ikke engang klarer å plukke opp klimaplakater etter seg utenfor Løvebakken.

Martin Biuso

Medlem i Viken FpU

 

Det blir altfor dobbeltmoralsk å stå der å «stå opp» for klimaet, når du selv sliter med å finne veien til søppelkassene etter at du er ferdig. Oslo Øst FpU hadde aksjon denne dagen, og brukte flere timer på å plukke opp alt søppelet etter «De klimabevisste ungdommene».

 

Spør du meg, var denne klimastreiken bare et symbol på noe som kan starte en veldig usunn samfunnsutvikling. Bjørn-Kristian Svendsrud sa nylig «Vil du redde kloden, vær på skolen», og der er jeg helt enig med han. Det å avse en dag for å streike er helt greit, men jeg er redd for at dette fort kan bli en utvikling som kun skaper frustrasjon og fravær på skolen som absolutt ikke er bra.

Jeg vil bevege meg litt over til hva jeg mener med dobbeltmoral. Det å legge all skyld på politikere, er både naivt og unyansert. Jeg beveget meg selv rundt i Karl Johans gater denne dagen, og så ungdom som var så redde for vår framtid. Men mange av disse ungdommene er faktisk de som bidrar til klimautfordringer.

Når man går med klær som er lite bærekraftig for miljøet, og går med den nyeste Iphone-modellen, eller har blitt kjørt for å delta på streiken, så er man et like stort problem til klimautfordringene, som det politikerne er.

Dette er rett og slett å kaste stein i glasshus. Det kreves ikke noe utdanning for å se dette, bare at man åpner øynene litt mer enn det man ellers kanskje gjør.

LES OGSÅ: Ja til unge som demonstrerer | Bjørn Harald Blaker  

For enkelt

Spør du meg så blir det for enkelt at ungdom fraskriver seg alt ansvar, og dytter det over på de fæle politikerne som faktisk gjør en endring, og som faktisk er med på å skape en bærekraftig endring. Hvis man virkelig tror at politikere ønsker å kaste verden utenfor et stup, er du ikke rett til å ha med i streiken spør du meg.

Jeg så noen plakater hvor det sto «Steng oljekrana,» og det var da jeg kom til tankene «Vet egentlig ungdom hva dette betyr?» altså det å stenge oljekrana ville betydd å kaste hele Norge utenfor et stup. Bokstavelig talt. Norge ville gått under. Og det er det jeg mener, mange av dem som deltok på streiken har et for lite nyansert syn på hva det faktisk innebærer.

Noe annet de streikende heller ikke tenkte over, er et gode de er veldig opptatt av selv. Utbygging av 5g-nett. Dette er vitenskapelig bevist at tar liv av mange fuglearter og insektarter. Men det var det ikke noe fokus på, for det er jo noe den yngre garde vil nyte godt av selv, men selvfølgelig; alt er vel den eldre generasjons feil?

Alle bidrar til klimautfordringer

Jeg mener ikke å si at man skal avstå fra å leve et normalt vestlig liv for å være klimabevisst, men heller hvis man brenner så inderlig mye for klima og miljøengasjement, ja da kan du heller ikke stille i jakker og sko som kun promoterer drap av dyr, og senere å spise mat som er pakket inn i masse emballasje! Det blir altfor dobbeltmoralsk.

Så jeg vil konkludere med at klimaengasjement er supert, og jeg respekterer alle som streiket, men jeg vil også bevisstgjøre de på at det ikke bare er de eldre sin feil. Alle er bidragsytere til klimautfordringer, også unge. Så jeg oppfordrer alle til å ta et par runder med seg selv, før man skulker skolen, for senere å ikke klare å rydde opp etter seg!

Kommentarer til denne saken