Gå til sidens hovedinnhold

Hva var det rådhuset ikke forsto? | Terje Andersen

Artikkelen er over 2 år gammel

– 

Sannheten er at de ikke har lyttet, og at ingen forstår hvorfor, sier Terje Andersen i denne innlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en kald vinterkveld i desember 2004. Jeg står foran rådhuset. Jeg fryser ikke! 4.000 fakler varmer i kinnene. Folk står som sild i tønne. De er kamplystne, og har et enkelt budskap.

Hva budskapet var? 4.000 ringerikinger ville fortelle politikerne at barnas skoler burde være kortreiste. De mente at det var tryggest og best – for barna, for foreldrene for lærerne, for miljøet og for lokalsamfunnet.

Logisk – ikke sant?


På vei hjem fra rådhuset hadde mange go-følelsen. Vi trodde budskapet hadde gått «hjem». Vi trodde politikerne ville snu alle steiner og kjempe hardt for at flest mulig Ringeriks-skoler kunne reddes.

Det var naivt. Kort tid etter tok skolepolitikken en u-sving. Allerede før 2008, startet administrative og politiske prosesser. De skulle kjapt føre til en massiv sentralisering. Etter hvert fikk mange små og mellomstore skoler nådestøtet.

Hva var det rådhuset ikke forsto? Hvorfor gjorde de det motsatte av det folk ba om?

10 år etter protestmarsjen rammet politikernes sentraliseringsiver også Hønefoss. To store skoler ble etablert i hver sin ytterkant av sentrum. De skulle gjøre Hønefoss skole overflødig.

Byfolk skulle få kjenne på hvordan det var å miste noe nært og viktig. Skoleveien skulle bli lang og farlig. Venner skulle skilles og sendes i to retninger. Tårer skulle felles og foreldre skulle fortvile. Som de fleste har fått med seg, har mer enn 1.000 personer undertegnet et krav. Det tvinger politikerne til å tenke seg om – en gang til.

For å kunne få en god omkamp, må vi forstå hva som har skjedd og hvorfor. Noen ønsker en respektfull og faktabasert debatt. Jeg er en av dem. Politikerne må likevel tåle sannheten: Sannheten er at de IKKE har lyttet, og at ingen forstår hvorfor.

Les også

Skolesjefen åpner for videre bruk av Hønefoss skole - men ikke før om 10 årDette er ikke oppskriften på et velfungerende lokaldemokrati! Selv om politikerne ofte pakker inn ordene i bomull, er det lett å skjønne hva de av og til tenker: At «folk flest» ikke vet sitt eget beste.

Min påstand er at det er farlig å undervurdere folk. Mange er overraskende smarte. Noen tallknusere utenfor Rådhusets påstår at flere av skolenedleggelsene siden 2008, virker å ha vært overraskende lite lønnsomme.

Disse mistankene forsøker man nå å bekrefte eller avkrefte. Ringerike kommune har foreløpig ikke vært i stand til å motbevise dette. Enten fordi de ikke ønsker, eller fordi de ikke kan.

En pappa ved Stranden skole på Ask regnet seg fram til at nedleggelsen av denne skolen handlet om en besparelse tilsvarende ca. 1/2 lærerårsverk. Om dette stemmer, og dersom man i tillegg gjør et samfunnsregnskap (beregner kostnader knyttet til bilkjøring, buss, tapt arbeidsfortjeneste, miljøkostnader, etc.) er det grunn til å mistenke at AS Norge ikke sparte noe på denne nedleggelsen – tvert imot. Dette er kun en påstand, men Ringerike kommune bør motbevise den.

En forutsetning for å få en god debatt, er objektive fakta. Noe av kritikken mot det politiske flertallet i Ringerike, er at de ikke har vært særlig opptatt av dette. Ved flere anledninger har tallgrunnlag og analyser vært etterlyst av mindretallet. Forslag om å gjennomføre beregninger, har blitt nedstemt.


 

Av og til møter man seg selv i døra. Det opplever de fleste av oss. Det behøver ikke å være dramatisk, men kan bli det. Mye tyder på at flertallspolitikerne i Ringerike nå har møtt døra – hardt. Noen tenker muligens at angrep er et godt forsvar. Andre velger taushet. Taktikken funker dårlig på småforbanna mammaer, pappaer og besteforeldre.

Som de fleste skjønner, stiller jeg meg undrende til mye av det som har skjedd – fra fakkeltoget i 2004 og fram til i dag. Det er mye jeg trenger hjelp til å skjønne. I fortsettelsen håper jeg at rådhuset vil svare, og at de anstrenger seg for å forklare hvorfor de har valgt å overhøre folk.

Kanskje er forklaringen troverdig. Da er det ingen grunn til å tie! Jeg er ikke redd for å tape ansikt. Derfor håper jeg at det kan bevises at rådhuset har rett. Jeg håper virkelig at mange vanskelige og vonde skolenedleggelser har sikret kommunen en mye bedre økonomi og en mye bedre skole.

Hvis det motsatte er tilfelle, er tiden inne for å be om «skjerpings». Et demokrati som ikke leverer det flertallet ønsker, og som heller ikke kan forklare hvorfor, er dysfunksjonelt.

Det kan vi ikke ha på Ringerike.

LES OGSÅ: Faren til Jesper (7) hardt ut mot rådmann og politikere: – Vi ønsker det stikk motsatte av det dere har bestemt

Kommentarer til denne saken