Gå til sidens hovedinnhold

Hva slags hjelp kan Hole og Ringerike gi alle som må flytte? | Tore Aarseth

– Burde ikke både Hole og Ringerike ta kontakt med sine innbyggere som blir direkte berørt, spør Tore Aarseth.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Man kan være enig eller uenig i trasevalg og eventuelt nytte av FRE16, det har jeg tenkt å la ligge her.

Det jeg har spørsmål om er hvordan Hole og Ringerike kommuner har tenkt å ta vare på dem som må flytte fra sine eiendommer i forbindelse med denne utbyggingen?

LES OGSÅ: Huseiere tvinges til å flytte: – Vi har levd med usikkerhet i snart seks år, sier Tore

Jeg må presisere at jeg personlig ikke vil måtte flytte på grunn av bane og vei, men vil få mitt nabolag sterkt berørt, eller egentlig utradert, men det er en annen sak.

Kort vei til naturen

Det er ikke sikkert at noen som bor i en enebolig utenfor et etablert boligfelt, med kort vei til natur og mer enn 20 meter til nærmeste nabo har spesielt lyst på en blokkleilighet eller rekkehus i et etablert boligområde.

Les også

Hvem tar ansvaret for å gi erstatningstomter? | Frederik W. Skarstein

Det kan hende at disse som bor slik til idag, bevisst har valgt å bosette seg slik på grunn av de spesielle kvalitetene som dagens bosted gir.

10 minutter fra sentrum

La meg ta utgangspunkt i mitt nabolag på Mælingen, da dette nok vil være ganske likt for mange som blir berørt av denne utbyggingen:

Vi bor ca 10 minutter med bil unna Hønefoss sentrum, de fleste eiendommene som blir berørt er større enn 1.000 kvadratmeter, (noen er mellom 5 og 10 da), de fleste boligene er mer en 20 år gamle, noen er eldre enn 50 år og de fleste eiendommene har ikke vært omsatt på det åpne markedet på minst like lang tid.

Les også

Harald havnet i rullestol etter utforkjøring: Nå mister han hjemmet sitt

Nå går sansynligvis mot den tiden som FRE16 skal begynne grunnerverv, og jeg vet at flere av mine naboer er veldig bekymret for hvordan dette vil foregå.

  • Vil verdifastsettelsen bare ta utgangspunktet i boligstørrelse, alder og tomtestørrelse?
  • Vil det bli tatt hensyn til den såkalte gjenervervsverdi, altså hva vil det koste å anskaffe en tilsvarende bolig i ett tilsvarende strøk?

Jeg tror ikke at det er slike boliger på det åpne boligmarkedet innenfor 10 minutters kjøretid fra Hønefoss sentrum som det vil være mulig å få kjøpt for erstattningen som FRE16 vil tilby.

Kall meg gjerne pessimist og jeg vil faktisk bli glad hvis noen kan motbevise min påstand.

Bør sørge for ledige tomter

Jeg mener at både Hole og Ringerike kommuner, burde sørge for at det er ledige tomter i spredt bebyggelse forbeholdt de som mister sine boliger til FRE16, slik at de som ønsker det kan få mulighet til å bosette seg et sted der de kan trives.

Burde ikke både Hole og Ringerike kommune ta kontakt med sine innbyggere som blir direkte berørt og undersøke hva kommunen kan bistå med når noen må ofre sine eiendommer for det som blir betegnet som samfunnets beste?

De har allerede levd med denne usikkerheten i snart 6 år og stort sett bare fått høre hvor positivt det er med FRE16, nå er det faktisk på tide at de får litt hjelp og støtte tilbake.

Kommentarer til denne saken