Gå til sidens hovedinnhold

Hva med å aksjonere for fjorden vår? | Ingrid Solberg

Artikkelen er over 1 år gammel

Tenk om alle kommunene som grenser til fjorden kunne samarbeide om en slags lokal «Mjøsaksjon» til beste for miljøet, skriver Ingrid Solberg i dette leserinnlegget.

Valg 2019: Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Klima og miljø er nevnt som viktige saker ved valget i høst. Og det er viktig. Men de fleste tiltakene som nevnes, har vel det til felles at det spiller liten rolle hva kommunen vår tenker å gjøre.

I lokalavisen kan vi lese om tilstanden i Steinsfjorden/Tyrifjorden som ikke er bra. Tenk om alle kommunene som grenser til fjorden, kunne samarbeide om en slags lokal «Mjøsaksjon» til beste for miljøet i og rundt fjorden! Og uten at politikerne skjeler til hvem mente hva i fjor og året før der. Og uten å skylde på fyllinger her og der.

Dersom fyllingene i Sundøyasundet blir borte, betyr vel bare det at vannkvaliteten i hele fjorden blir like dårlig etter hvert? Det må til mer.

De viktigste tiltakene i Mjøsaksjonen var å bygge kommunale renseanlegg, erstatte eldre og defekte kloakkrørsystemer, forby fosfatholdige kjemikalier, hindre direkte utslipp fra prosess- og næringsmiddelindustri samt hindre gjødselavrenning fra landbruket. Særlig det siste punktet var viktig.

Dette burde lokalpolitikerne våre også kunne gjennomføre til beste for alle vi som bor i området ved og i nærheten av Steinsfjorden/Tyrifjorden. Men det er kanskje ønsketenkning?

Kommentarer til denne saken