Gå til sidens hovedinnhold

Hva har Ringerike Utvikling kostet oss? | Eva Bekkelund-Eriksen

Artikkelen er over 2 år gammel

– Hvilke vurderinger gjorde politikerne før selskapet ble opprettet for ni år siden?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ringerike kommune vil legge ned Ringerike Utvikling. Det interkommunale selskapet kan ikke vise til gode nok resultater.

Ringerikes forrige ordfører Kjell B. Hansen, en initiativtakerne til selskapet, som eies av Hole, Jevnaker, Ringerike og Universitetet Sør-Øst Norge, er enig i beslutningen. Han har likevel forsøkt å overbevise oss om at det var vel verdt pengene.

Spørsmål om pengebruken

Ordførerne i de tre kommunene må besvare noen spørsmål: Hva har Ringerike Utvikling kostet innbyggerne?
Hvor mye er blitt brukt på lønninger og hvor mye penger har det vært til rene prosjekter som har ført til utvikling, arbeidsplasser og bidratt til næringsutvikling i kommunene?

Stemmer det at selskapet har vært en markedsfører fremfor utvikler? Den forrige politiske ledelsen i Hole hevdet at Ringerike Utvikling har tilført regionen milliardbeløp på grunn av arbeidet for vei og bane.

LES OGSÅ: Erlend (45) er årets gründer på Ringerike: – Har vist en enestående evne til å samle og bygge


Det var en drøy påstand, når man vet at selskapet nå må legges ned. Og fellesprosjektet henger i en meget tynn tråd. Hvilke vurderinger gjorde politikerne før selskapet ble opprettet for ni år siden?

Hva ville man faktisk oppnå? Har selskapet hatt et tydelig nok mandat? Kommunene har bevilget millioner av kroner i disse ni årene, men har de samme eierne evaluert selskapet jevnlig og krevd resultater, slik det er vanlig alle andre steder? Har det vært en god nok kontroll?

Hvorfor vente så lenge?

Kommunene har hatt egne representanter i styret i Ringerike Utvikling. Disse skal først og fremst ivareta innbyggernes interesser og sørge for at skattepengene blir brukt på en fornuftig måte, til beste for de som bor i kommunene.

LES OGSÅ: AKA får Næringsprisen: – Et lokomotiv i lokal utvikling


De aller fleste har for lengst erkjent at det er andre enn Ringerike Utvikling som har pådriverrollen, kompetansen og hånden på rattet lokalt og regionalt. Hvorfor har ingen tatt ansvar og stoppet utbetalingene til selskapet?

Et stort og alvorlig paradoks

I Hole har det ikke en gang vært penger til å vedlikeholde ungdomsskolen, klasserom og andre elevarealer er blitt neglisjert. Det har som kjent vært kutt og nedskjæringer i alle kommunale tjenester. Samtidig som de har kuttet og forsømt skole og oppvekst har de hatt penger til dette foretaket som har ikke har vært noe annet enn en papirtiger.

Alle pengene som har gått til Ringerike Utvikling kunne ha vært brukt på tjenester og støtte til personer som skaper egne arbeidsplasser og jobb for andre.

De store beløpene som har gått til dette selskapet kunne vi for eksempel brukt på eldre, barn, kultur, matkultur. Vi i Hole kunne ha satset på merkevaren Hole og lykkes.

De ansatte skal ikke klandres. De har kun gjort jobben sin.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.