Mye har skjedd i idrettsverdenen hva gjelder tribuneoppførsel, både i profesjonell og i breddeidrett. Stadig vekk leser man jo om foreldre som blir bortvist fra barnets arena på grunn av slett oppførsel. Dette fikk meg til å tenke: Hvordan støtter man best sitt lag?

Det er vel ikke så mange som følger ishockey på seniornivå som ikke har fått med seg at Tønsberg Ishockey nå har gått til det skritt å utestenge fire personer fra sine kamper framover. For dem som ikke følger ishockey så tett så skal jeg kjøre en kort recap, for det som har skjedd i Tønsberg skjer og har skjedd også i andre klubber og idretter.

Oppførsel

Det handler kort og godt om oppførsel på hjemme- og bortekamper samt i sosiale medier. Oppførsel som skader Tønsberg Ishockey sitt omdømme. Tønsbergs styre har mottatt gjentatte klager på supporteroppførsel fra Norges Ishockeyforbund og samtidig blitt pålagt å gjøre tiltak.

Jim Gallagher

idrettsglad

Følg på: www.geriatriks.blogg.no

 

Klagene gjelder blant annet obskøn munnbruk, hetsing, trusler og kasting av gjenstand. Dette ønsker verken styre eller spillere noe mer av og det har derfor endt i en serie tiltak. Så hva er egentlig tribunekultur?

Det virker på meg som om noen misforstår hvordan man best støtter sitt lag. Det er selvsagt ikke noe nytt at enkeltindivider tror at laget de følger ønsker at dommer og motstander skal hetses ut av fatning, men slik er det faktisk ikke.

Opprydding

Det viser seg gang på gang at til slutt får klubb og lag nok og det må foretas opprydding i egne rekker. Det er jo ikke slik at om man kjøper inngangsbillett til en kamp så har man kjøpt seg retten til å hetse andre mennesker i kampens lengde.

Man kan jo spørre seg selv: Spiller laget mitt bedre om man roper «jævla fittetryne» hver gang man har mulighet rettet mot en dommer eller motstander? Støtter man da laget eller er hele greia en egotripp?

Jeg siterer en i Norges Ishockeyforbund: «Norsk lov gjelder også inne i en ishall». Dette gjelder selvsagt også rundt en fotballbane.

Videre må man ha med seg en enkel og grei sak; Ytringsfrihet er en fin ting, men inne i en hall kan man faktisk ikke ytre hva man vil.

 

Dommerhetsere

Hvordan skal vi rekruttere dommere?

Det som jo er et catch22 med all hets mot dommere er at dette foregår i haller/på baner, gjort av folk, med barn som tilskuere, barn vi kanskje kunne rekruttert som dommere etter hvert.

Men hvem i all verden står og ser voksne kvinner og menn verbalt gyve løs på dommeren og tenker «hey, det ser skikkelig morsomt ut å bli dommer»? Så på mange måter kan dommerhetsere som klager på kvaliteten på dommere kanskje skylde seg selv ... Hoveddommer Hallin og dommersjef Olsen (ishockey) sa i en podkast at det må være lov med førstereaksjoner og slike ting, men at vedvarende hets og trusler ikke er innafor.

Bygge opp

Det å være en god supporter i mine øyne handler om å støtte eget lag. Mest mulig av energien skal gå til å bygge opp eget lags innsats samt selvfølgelig være uenig i det som går imot, men da med reaksjoner som er såpass innafor at barnefamilier kommer på kamp. Det er når barnefamilier kommer at vi utvider vår sport. Da begynner kanskje barna med idretten, vi får økt rekruttering både av spillere, frivillige og kanskje etter hvert dommere.

Det å være en god supporter handler om å sette laget først, ikke egen trang til å skrike absolutt hva man vil.

Jeg leste i går et intervju i TB der det ble hevdet at ishaller ikke skulle være som Nord-Korea der alle klappet og marsjerte i takt. Det er selvsagt helt rett, det skal være rom og takhøyde. Men, rom og takhøyde er ikke det samme som blankofullmakt til hat, hets, sexhets, trusler og lignende.

Omdømme

Det man også skal huske er at det økonomiske fundament i en klubb går i dass når sponsorer begynner trekke støtten sin fordi de oppfatter supporteres oppførsel så grov at de ikke vil bli assosiert med klubben. Så kan man spørre seg selv da;

Er det viktigere for meg å kunne vedvarende hetse dommer i hall/på bane/på nett enn å ha et lag jeg kan se spille kamper?

Det er selvfølgelig sånn at alle har sine meninger om hva tribunekultur er. Noen elsker tromme, andre hater tromme. Noen elsker bjelle, andre hater bjelle. Noen elsker klappere, andre hater klappere. Det er greit. Det er uskyldige greier å være for eller mot. Det er ikke det dette handler om.

Innlegget er også publisert på www.geriatriks.blogg.no der også med link til et innlegg der jeg beskriver hvor galt det kan gå når folkeskikken blir igjen hjemme.