Gå til sidens hovedinnhold

Hva er det Høyre forbereder?

– I leserinnlegget fra Høyre må man lese det meste mellom linjene, og tro på det beste til høsten, skriver Tone O. og Jan Ivar Jansen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nylig hadde Høyre v/bæringen Sanner og holeværingen Bruflot et leserinnlegg i Ringerikes Blad. Hvor de blant annet skriver: «Det kan fortsatt bli nødvendig med nye innstramninger og restriksjoner.....».

Ellers finner vi lite om Høyres konkrete tiltak framover. Alle er på samme korona-tog og Høyre ser lys i tunnelen. Men ikke alle ser dette lyset!

Mange sliter økonomisk

Det er registrert over 500.000 døde av pandemien i EU og over 468.000 døde i USA. Mange sørger fremdeles og sliter sosialt og økonomisk.

Pandemien i Norge har forårsaket en ledighet på 4–5 prosent, så 200.000 er delvis eller helt uten arbeid. Mer enn 30.000 har vært permittert siden våren 2020. Jo lenger krisen varer, desto større blir problemene for flere.

Mens det har vært lukrative støtteordninger for de største i næringslivet, har mange små næringsdrivende blitt neglisjert.

Slavelignende forhold

Mange ansatte lever under slavelignende forhold, uttalte Per Thomassen v/Senter for arbeidslivskriminalitet (A-krim) 26 mars i 2019 til NRK.

Det var altså før pandemien – hvordan er situasjonen nå? Det indre markedet (EØS) krever åpne grenser og fri flyt, spesielt har vi sett det problematiske med ukontrollert arbeidsinnvandring og manglende smittekontroll.

Sanner og Bruflot forteller oss lite om de sosiale og helsepolitiske konsekvensene av pandemien og tiltakene. Vel snakker helsedirektoratets sympatiske nestleder Nakstad kontinuerlig på TV om restriksjoner og statistikk.

Utnytter pandemien

Det er ingen tvil om at internasjonal og norsk storkapital utnytter pandemien til sin fordel. Samtidig utdeles det utbytte og folk sies opp i de samme bedriftene. Finansminister Sanner har nylig lagt fram perspektivmeldingen «for det norske folk». Dette har nok gått mange hus forbi.

Som tidligere offentlig ansatte blir vi ganske opprørt over at Høyre fortsatt snakker om effektivisering og modernisering av offentlig sektor.

I tillegg må vi jobbe mer og lenger og det kuttes i budsjettene for eldrebølgen kommer fortsatt og tar oss. Men noe er stabilt. EU er fortsatt regjeringens store forbilde, uten å klare og se at vårt eget land ligger i front.

Digitalisering og effektivisering

Vi har selv hatt mange interessante og spennende år som ansatte i Bærum kommune. Var det noe Bærum kommune satte i fokus så var det nettopp digitalisering og effektivisering. Ansatte i Hole kommune fikk opplæring i vårt saksbehandlingssystem.

Men Bærum og Hole er slettes ikke alene om digitalisering – det jobbes seriøst over hele landet med dette. Men noen ganger går det over stokk og stein, kostbare ubrukelige e-systemer tømmer de offentlige kassene.

Ofte er effektiviseringskravene så høye at organisasjonen og ansatte knekker sammen. Lite kommer ut til offentligheten, det er mye som forties, store penger brukes.

I leserinnlegget fra Høyre må man lese det meste mellom linjene og tro på det beste til høsten.

Blikk for behovene

Vi kan bare håpe at den unge stortingskandidaten Bruflot har et mer åpent blikk for de reelle behovene i samfunnet enn hva som kommer fram.

Sverger Høyre fortsatt til skattelette for de aller rikeste og kutt i de offentlige budsjettene?

De store samfunnsoppgavene løses best av fellesskapet er vår erfaring. Stadig mer konkurranse, markedsløsninger og åpne grenser har dokumentert ikke vært kloke løsninger – heller ikke under pandemien.

Kommentarer til denne saken