Gå til sidens hovedinnhold

Hva er ansvarlig økonomisk politikk? | Anne-Erita G. Berta

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg leser i Ringerikes Blad at ordfører Kirsten Orebråten (Ap) vil ha 85 prosent lønn og heltidsstilling til varaordfører Dag Erik Henaug (H).

Dette forslaget stemmer dårlig med disse partienes uttalte politikk, og det jeg opplever at kommunen vår trenger mest.

Vi er en fattig kommune

Det gjentakende motargumentet fra Høyre og Arbeiderpartiet når opposisjonen foreslår noe som koster penger for kommunen repeteres: Vi har ikke råd. Vi er en fattig kommune. Vi må tenke økonomisk forsvarlig.

LES OGSÅ:

Les også

Nå er det avgjort om Dag Henaug skal bli heltidspolitiker

Når ble det økonomisk forsvarlig å bruke nesten en million av kommunens trange budsjett på å lønne oss selv? Eller snarere, en ordfører nummer to? Har kommunen virkelig behov for to ordførere? Vi foreslår snarere å redusere dagens stilling fra 50 til 20 %, heller enn å øke.

I valgkampen, i forhandlinger og i tiden etter valget har jeg hørt den samme argumentasjonen fra representantene i de respektive partiene: Vi må føre en økonomisk forsvarlig politikk.

Forsvarlig?

Ekkoet synger i bakhodet mitt. Forsvarlig økonomisk politikk? Mdg og flere av opposisjonspartiene har samlet argumentert for det vi mener er en mer forsvarlig økonomisk politikk.

Nemlig at vi må prioritere å ta vare på bygningene våre, vi må prioritere vedlikehold og oppgradering av den eksisterende bygningsmassen. Vi må ikke legge ned og rive skoler og barnehager. I kommunestyremøtet 7. november 2019 fremmet mdg forslaget om å prioritere FNs bærekraftsmål 12 «ansvarlig forbruk og produksjon» som et hovedsatsingsområde for kommunen.

LES OGSÅ: Hans-Petter: – Varaordfører på heltid er feil bruk av penger

Dette er en forlengelse av å føre en «økonomisk ansvarlig politikk» fordi ansvarlig forbruk blant annet innebærer et mer nøkternt og gjennomtenkt forbruk. Dette forslaget ble nedstemt av flertallet, med støtte kun fra SP og Venstre.

Må ha et brennende ønske

Det er ingen tvil om at politikerjobben er en både tidkrevende og belastende jobb, og Henaug gjør en viktig og god jobb som varaordfører, men politikerjobben skal være noe vi gjør fordi vi har et brennende ønske om å bidra til at kommunen blir enda bedre for innbyggerne våre.

Hvis Høyre og Arbeiderpartiet tar på alvor deres eget argument om å føre en økonomisk ansvarlig politikk, bør de følge sitt eget råd og gjøre en innsats på eget initiativ, uten ytterligere økonomisk kompensasjon. Vi politikere får allerede nok!

Anne-Erita G. Berta, kommunestyrerepresentant, Mdg

Les også

Derfor trenger vi varaordfører på heltid | Øyvind Lien

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.