Gå til sidens hovedinnhold

Ikke gjør dette i regnvær

Artikkelen er over 3 år gammel

Skal du beskjære trær og busker om høsten, må du gjøre det når det er tørt i været.

Det kan være lurt å sjekke værmeldingen før du tar med deg greinsaksen ut i hagen. Beskjæring gir plantene sår som skal gro, og da er tørt vær det beste.

– Fordi været ofte er mer stabilt om våren, med mindre regn og fuktighet, anbefaler vi  å beskjære da. Men hvis man har fine høstdager, er det ikke noe i veien for å gjøre en del av jobben før vinteren kommer.

Det sier gartner Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Spesielt større trær og hardføre busker kan beskjæres tidlig om høsten dersom været er bra, mens andre sarte vekster bør få vente til våren. Sårbare vekster, som roser, bør man alltid skjære tidlig på året, etter at faren for frost er over, eller om de er vårblomstrende, etter at vårens blomstring er over. 

– Faren ved å trimme trær og busker i dårlig vær er risikoen for soppangrep. Sopp trives best i fuktig klima, og de åpne kuttene på vekstene er mer utsatt. Sårene vil gro dårligere, og vekstene blir mindre motstandsdyktige mot sykdom og kulde, sier Ladstein til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Velg gjerne en sag som skjærer i draretning, da er det enklere å sage uten å skade treet, og den er lettere å jobbe med.

– I tillegg trenger man en større greinsaks med lange armer, og en hagesaks til mindre vekster, sier Kirsti Skogholm i Biltema.

Mange er redd for å gjøre feil når de skal beskjære et tre, men ifølge Skogholm er det som regel enklere enn man tror.

– Det viktigste er at man klipper de riktige greinene, det vil si de greinene som er skadet, er døde eller vokser i feil retning, sier hun.

Ved trebeskjæring bør greinene kuttes litt ut fra selve stammen slik at greinhalsene ikke blir skadet, men heller ikke så langt ut at det blir stående igjen avsagde «stubber» fra stammen.

– Det er viktig at man klipper i den rekkefølgen det er naturlig for veksten å vokse. For frukttrær er det oppover og så utover. Man trimmer kun litt av de kraftige hovedgreinene, mens man skjærer bort de svake greiene, uten å klippe selve toppen av treet, sier Skogholm.

Hun anbefaler alle hageeiere å bruke litt tid på å gjøre hagen klar for vinteren.

– Man kan spare seg for mye arbeid senere ved å sørge for at hagen er ryddet og stelt før vinteren. Dessuten er det mer fristende å sette i gang med hagearbeidet når våren kommer hvis selve grovarbeidet er unnagjort, framholder hun. (ANB)

Huskeliste for en vinterklar hage:

  • Skal du beskjære busker og trær, bør det gjøres i tørt vær. Skal du beskjære mye av vekstene, er det bedre å vente til våren.
  • Rydd plenen for avfallsfrukt, løv og greiner og rak over med en jernrive.
  • Mange busker bør dekkes til for å beskytte dem mot kulde. Rosebusker kan dekkes til med striesekker. Legg gjerne granbar over stilkene for å isolere røttene.
  • Det kan være lurt å klippe gresset, men ikke for kort. Litt lenger gress er mer robust mot kulde og fukt.
  • Høsten er en fin tid å plante løk og andre hardføre planter. Forholdene er perfekte når jorden er bløt og fuktig.
  • Sørg for å tømme gressklipperen for bensin, så det ikke oppstår kondens i motoren i løpet av vinteren. Oppbevar klipperen på et tørt sted.

Kommentarer til denne saken