Kronprinsen tar imot Hovinkoia

Kronprins Haakon tar imot Hovinkoia fra Holleia i Slottsparken tirsdag 7. juni. Bildet er fra kronprinsens besøk på Sundvolden i april i år.

Kronprins Haakon tar imot Hovinkoia fra Holleia i Slottsparken tirsdag 7. juni. Bildet er fra kronprinsens besøk på Sundvolden i april i år. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hovinkoia flytter til Slottsparken i sommer, og får kongelig mottakelse tirsdag 7. juni.

DEL

To av Turistforeningens hytter har fått en unik hyttetomt i anledning kongeparets 25-årsjubileum. I sommer skal de nemlig stå i Slottsparken i Oslo.

Den ene av dem er Hovinkoia fra Holleia på Ringerike.

LES OGSÅ: Hovinkoia på Oslo-besøk 

Og det er selveste Kronprins Haakon som tar imot hyttegaven fra Den Norske Turistforening (DNT). Det skjer om morgenen tirsdag 7. juni.

Styreleder Berit Kjøll i DNT holder overrekkelsestalen.

Gammelt møter nytt

For å løfte frem friluftslivet som en sentral del av norsk identitet og vise utviklingen av norsk kulturliv, ønsket Slottet både en tradisjonell og en moderne DNT-hytte i parken.

Hovinkoia fra Ringerike er en enkel, ubetjent skogskoie fra 1937 som eies av DNT Oslo og Omegn. Etter utstillingen blir koia pensjonist på Norsk Folkemuseum.

LES OGSÅ: Hovinkoia flyttes fra Holleia til Slottsparken 

Den andre hytta, «Skåpet», er en av sovehyttene fra Nye Skåpet. Det er et ultramoderne hytteprosjekt i regi av Stavanger Turistforening, som åpner ved Lysefjorden 21. august.

Kort vei til hytta i sommer

Dronning Sonja har vært æresmedlem i Den Norske Turistforening siden 2007, og hennes kjærlighet til norsk natur og friluftsliv er velkjent.

– Å gå på tur er magi. Det er en livsnødvendighet, sa Hennes Majestet, da hun fortalte om sitt forhold til tur og natur under åpningen av DNTs TUR-konferanse i november 2015.

Hun og turfølget har gått Norge på kryss og tvers og i stor grad benyttet DNT-hyttene underveis. Nå får hun kort vei til to av dem.

Mange aktiviteter

Mandag 13. juni åpner Jubileumsparken og hyttene for publikum. DNT har aktiviteter og hytteverter hele den første uka. Onsdag 15. juni arrangerer DNT Oslo og Omegn den første store aktivitetsdagen.

– Vi håper flest mulig tar turen, blir med på ulike DNT-aktiviteter, skriver en hilsen til kongeparet i hytteboka og deltar på andre tilbud Jubileumsparken byr på, oppfordrer generalsekretær Nils Øveraas i Den Norske Turistforening i en pressemelding.

Artikkeltags