Gå til sidens hovedinnhold

Horst dukket fram fra bokhylla på biblioteket

Artikkelen er over 2 år gammel

Krimforfatteren Horst var hovedattraksjonen på Ringerike Biblioteks bokkveld forleden.

Innsendt

Biblioteket kunne nemlig by på bokbad med en av landets mestselgende norske kriminalforfattere.

Siden debutboka Nøkkelvitnet i 2004 har det kommet til sammen 13 bøker fra Horst med den pålitelige og folkelige politimannen William Wisting som hovedperson. Wisting løser på mesterlig vis, etter hvert også i samarbeid med sin datter Line, den ene drapssaken etter den andre.

Jørn Lier Horst skriver autentisk og folkelig. Han vet hvordan politiet jobber på et åsted og hvordan godt etterforskningsarbeid gjøres. Han hadde selv jobbet 19 år i politiet da han fratrådte sin stilling som etterforskningsleder for Vestfold politidistrikt i 2013.

Trollbandt publikum

Horst kan ikke bare skrive spennende krimbøker. Tirsdag kveld trollbandt han også publikum med sine mange historier helt tilbake til sin første dag på jobb i politiet.

Da fikk han være med de garva etterforskerne bak sperrebåndene og inn på åstedet for drapet på pensjonisten Ronald Ramm i Larvik i 1995. Gjerningsmannen er enda ikke tatt.

Denne hendelsen er bakgrunnen for debutboka Nøkkelvitnet. Horst kunne også fortelle at han fikk inspirasjon til Katharina-koden fra en sak han etterforsket selv: Drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannesen.

I 2001 mente Horst de hadde funnet rett gjerningsmann, men vedkommende ble den gangen frikjent. 15 år senere førte nye analysemetoder av DNA  til at samme mann ble funnet skyldig.

Forstår frustrasjon

På spørsmål om hvorfor Horst sluttet i politiet, svarte Horst at han de siste årene før han sluttet følte han brukte alt for mye tid på flytting av papirer, i stedet for å drive med etterforskning. Han uttrykte også forståelse for den frustrasjonen politireformen har skapt. 

Hovedkarakteren i krimserien til Horst begynner å dra på åra, men på spørsmål om Wisting snart skulle gå av med pensjon, kunne Horst berolige oss med at det i alle fall kommer to bøker til i serien. Den neste skal lanseres til høsten.

Påskelitteratur

Publikum fikk også tips til påskelitteratur fra bibliotekarer og låner Aasmund Kroken.

Bibliotekar Aase Bekkeheien er svært begeistret for Koke Bjørn, skrevet av Mikael Niemi, som er ny av året. Aasmund Kroken vartet blant annet opp med diktet Nummer 59 av Ingvar Moe, Randi Landmark hadde fått seg en god latter med Are Kalvø sin Hyttebok fra helvete, og anbefalte varmt å ta denne med på påskefjellet.

Kommentarer til denne saken