Gå til sidens hovedinnhold

Hønefoss trenger en skatepark! | Fredrik og Jørgen

– De gode minnene har gjort at vi har tørka støv av brettene våre, og begynt å skate igjen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har begge studert og arbeidet i byer med veldig gode tilbud for skatere - med både innendørs- og utendørshaller, henholdsvis Oslo og Trondheim.

LES OGSÅ: På tide med et godt tilbud til skaterne | Wenche Mosengen Nilsen

Nå som vi begge har flyttet tilbake til Hønefoss, og funnet frem den gamle hobbyen, er det kjedelig at vi må dra ut av byen vår for å skate.

En skateby

Hønefoss var en skateby da vi vokste opp. Vi hadde en fin park under rutebilplata, et stort, aktivt og trygt miljø takket være blant annet Positiv Oppvekst, egen skatebutikk Flip drevet av ildsjelen Ivar Gunnar Lia, og ikke minst var byen full av utrolig dyktige skatere i alle aldere som vi andre kunne se opp til å lære av.

Vi hadde faktisk en del folk fra Hønefoss som gjorde det sterkt i konkurranser og noen som til og med ble sponset.

I 2003 kunne Ringerikes Blad skrive om «Egen skategate i Hønefoss», en midlertidig løsning med tre betongklosser som skulle lede ned til Livbanen der en ny park omsider skulle bygges.

Mange lovord

Det ble med lovord, og sakte, men sikkert døde skatemiljøet i byen ut. Betongklossene veide visst tungt for politikerne, for saken ble aldri løftet fram igjen – inntil nå. Og nå er det på tide å legge halvhjerta forsøk bak seg, og faktisk gi byens aktive barn, unge og voksne et sted å rulle igjen. Denne gangen har aktiviteten til og med blitt stuerein!

Det vekker engasjementet og skaterne i oss!

For vi hadde det så fint med skatinga og miljøet hvor man pusha og heia på hverandre. Alle på samme lag, der man vil at andre skal lykkes.

Les også

Når det viktigste er å spille førstefiolin | Arild Myrmel

Gleden i å se andres progresjon, der de etter flere økter, skrubbsår og utømmelig ståpåvilje lander en kickflip for første gang, eller endelig tør å droppe ned fra en rampe.

Eller det å bli heiet på av kompiser som ikke gir opp håpet om at du kan klare å ta ollie (hoppe på skateboard) over tre brett, ett forsøk til, og ett til, helt til du plutselig svever gjennom lufta med god klaring, lander stødig uten å skjønne hva som nettopp skjedde, før du kjenner mestringsfølelsen bre seg gjennom hele kroppen og gleden av å ha klart et helt nytt triks for første gang. Highfives all around!

Vi digger sporten

Siden vi digger sporten, og siden det ikke finnes noen egnede steder i byen, så måtte vi teste Kryllingparken som vi hadde hørt mye bra om.

Og den innfridde så til de grader! Vi dro over på en lørdag, og jammen var det masse liv der. Lokale barn og unge, samt familier fra fjern og nær hadde funnet denne herlige parken.

Vi var sikkert 60 stykker som rulla rundt. Her kunne alle kjøre, enten det var skateboard, BMX eller sparkesykkel. Parken har en stor betongdel til skating, og en flott pumptrack for kjøring, og rundt det hele hadde lokale ildsjeler også bygd en heftig sykkel-park med hopp og det hele.

Her har frivillige – sammen med Krødsherad kommune, og med tilskudd fra blant annet DNB Sparebankstiftelsen (kilde: tverga.no), fått seg en helt rå aktivitetspark. Den kostet 9 millioner, fordelt på deres ca. 2300 innbyggere.

Trenger en tilsvarende park

I Ringerike kommune bor det rett over 30.000 folk. Nå sier ikke vi at det skal brukes 117 millioner på å bygge, men tenk om vi kunne fått til en tilsvarende park her i Hønefoss?!

Som flere andre har skrevet, vil dette være et kjempebra fritidstilbud for innbyggere i alle aldre, der terskelen for å benytte seg av tilbudet er lav. En betongpark bygget av de erfarne folka i betongpark.no vil i tillegg til å nesten være vedlikeholdsfri, ha lave driftskostnader og skape lite støy.

Og hvis det blir gjort skikkelig når det først bygges, kan banen pryde byen og øke aktiviteten i sentrum.

Positivt samlingspunkt

Det vil bli et positivt samlingspunkt for barn, ungdom og voksne hvor man møter mennesker på tvers av skolekretser/bydeler. De unge lærer seg å vise hensyn, være sosiale, vise respekt og passe på – i tillegg til å bli god på å pushe seg selv gjennom motgang og kjenne på hva mestringsfølelse er fra tidlig alder.

I tillegg vil en park samle skaterne og unngå at det skates på tilfeldige steder rundt omkring i byen, noe som fort kan bli et irritasjonsmoment, og som heller ikke skaper noe godt miljø rundt sporten.

Vi vil ikke ha flere halvhjerta forsøk, når det nå først snakkes om bygge en ny park må det gjøres ordentlig. Alle byer med respekt for seg selv burde ha en sentral aktivitetspark og derfor oppfordrer vi nå alle til å signere oppropet «Ja til betongpark i Hønefoss»! (https://www.opprop.net/ja_til_betongpark_i_honefoss).

Gjør et skikkelig løft!

Og til dere politikere som klappet dere fornøyd på skulderen for 17 år siden da dere satte betongklossene ut i Stangs gate, er det på tide å bøye knæra igjen og denne gangen gjøre et skikkelig løft.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.