Gå til sidens hovedinnhold

Hønefoss Storsenter må på plass! | Terje Olsvik

– Det er ingen overraskelse at handelsnæringen ønsker, og har et håp om, at mange mennesker skal myldre i butikkene, skriver Terje Olsvik.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hver gang en utbygger legger fram sine vel gjennomarbeidede byggeplaner, så blir det reaksjoner, positive og negative, og med beskyldninger om både det ene og andre.

LES OGSÅ: Nå går det mot byggestart ved brua: – Viktig å ta vare på historien, sier Ellen

Selv opplever jeg stadig vekk på hjemmebane at det er svært få, om noen i det hele tatt, av mine, synes jeg, gode og vel gjennomtenkte ideer som blir godtatt uten meget omfattende revideringer.

Blir forkastet

Faktum er vel at de blir forkastet, langt før de når kladdepapiret – og det har nok uten tvil dessverre vært til det beste for alle parter.

Profesjonelle utbyggere derimot, takler nok kritikk bedre enn jeg, som ofte blir sur - og de vet jo også hvordan de skal spille ut kortene, slik at de får gjennomført planene etter hvert.

Skal bygge tett

I Hønefoss gjelder det nå, virker det som, å bygge tett og samle mange mennesker, for å oppnå en aktiv og attraktiv stasjonsby.

Les også

Terje advarer mot å skape usikkerhet: – Det er ikke det Hønefoss trenger nå

Det er ikke noen overraskelse at handelsnæringen ønsker, og har et håp om at mange mennesker skal myldre i butikkene, som maur i en maurtue, eller fugler rundt fuglebrettet, som turister på markedstorget i Provence, som familier på Tusenfryd –der lommeboka er konstant åpen- til den er tom.

Men dette fungerer ikke så bra i Hønefoss sentrum.

Trangt og vindfult smug

Det som er av handlegate der, er et trangt smug med Norges kaldeste sno, med gode muligheter for lungebetennelse, avblåst hodeplagg med påfølgende dobbeltsidig ørebetennelse, issvullrelaterte skader som vrikket og forstuet ankel, lårhalsbrudd eller forslått halevirvel . Det er bare å velge.

Løsningen på dette er Hønefoss Storsenter.

Ski og Jessheim, som ligger langt foran Hønefoss når det gjelder å fylle stasjonsbybegrepet, har Storsenteret som det viktigste trekkplasteret.

Les også

Hvor stort «hjerte for byen» har egentlig Tronrud-konsernet? | Anne-Berit Haugen Rijken

En helårs, innebygget myldre og kjøpeplass, et sted å tilbringe dagen, treffe venner, sitte med mobilen – med gode parkeringsmuligheter - er en dyd av nødvendighet dersom handelsnærings ønsker skal oppnås.

Thon har ikke satset her

Thongruppen har av en eller flere grunner ikke satset på Hønefoss, selv om de sikkert har gjort sine analyser.

Kuben – er ikke stor nok, den er allerede full av kaffedrikkende pensjonister og verdens vakreste gullunger i barnevogner klokken 11.00.

Det skulle forundre meg mye om ikke Terje Dahlen i Ringerike næringsforening og utbyggere allerede har noen ideer om hvor dette nye Storsenteret bør ligge- men det tror jeg ikke de på nåværende tidspunkt ønsker å nevne.

Nær kontakt med stasjonen

La meg derfor komme med noen forslag.

Som en stasjonsby må Senteret ha meget nær kontakt med stasjonen.

Dersom Kuben innbefattes kan området fra Stangsgate, vestsiden av Storgata og Stabells gate med tilknytning til Stasjonen, utbygges. Søndre torg kan bli et naturlig inngangsparti.

Området Tippen, nordsiden av Hofgaardsgate og Petersøya kan gi et langstrakt Storsenter, med gode parkeringsplasser på Petersøya. Krematoriet bør vel av flere grunner flyttes.

Tegleverksveien

Et tredje område som hadde hatt et en skikkelig wow-effekt, som er så viktig i disse dager, er området Teglverksveien, Vinterroveien.

Et Storsenter på høyden, et blikkfang som trekker kjøpelystne, og med store rulletrapper opp fra Stasjonen og sentrum.

Dette vil selvfølgelig kreve større endringer og forbedringer når det gjelder tilførselsveier til Stasjonsbyens Storsenter og stasjon.

Vi er så heldige at Ski har gått foran oss når det gjelder byggingen av Follobanen. Ringerikes Blad kan bare ta over førstesideoppslagene til deres lokalaviser, så har de gratis førstesidestoff i 15 år.

La oss lære av feil

Videre kan Hønefoss lære av feilene som Ski har gjort når det gjelder for eksempel biltrafikk og parkeringsproblematikk.

Dersom byen skal bli den myldrende, attraktive drømmebyen handelsnæringen, Banevokterne, utbyggerne og sikkert mange andre ønsker seg, så nytter det ikke lenger med detaljdiskusjoner om antall etasjer en høyblokk skal ha, hvor mange minnesmursteinsrester det skal stå igjen, eller sentimentale historier om den gang da.

Alt har og har hatt sin tid.

Så lykke til - selv er jeg meget fornøyd ved å bo på Jevnaker –selv om vi ikke har tog som stopper på stasjonen vår, og dermed kunne kalles en stasjonsby.

Kommentarer til denne saken