Gå til sidens hovedinnhold

Hønefoss må gjøres attraktiv | Jan B. Fossum

Artikkelen er over 1 år gammel

– Kortsiktig personlig gevinst er drivkraften, ikke hva dagens og framtidens innbyggere er tjent med, skriver Jan B. Fossum.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De færreste er uenig i at Hønefoss må gjøres attraktiv. Spørsmålet er hva dette betyr, og hvilke tiltak som må til for at byen får et rykte som et sted der innbyggere og besøkende trives – og som foretrekkes der det er alternativer.

Byplanen tok sin tid, og etablerte utbyggere er sin vane tro utålmodige når det gjelder å lansere sine ønsker.

Men når de toer sine hender og ber politikerne ta stilling til høyhus på 14 etasjer, mister de troverdighet.

Da er det atter kortsiktig personlig gevinst som er drivkraften, ikke hva dagens og framtidens innbyggere er tjent med.

Hvor er reguleringsarkitekten?

Hvor er kommunens reguleringsarkitekter og andre rådgivere? Må vi først ha en kvelning av trafikkavviklingen i sentrum før «samfunnets støtter» vil bruke sin tid og ressurser på å få byen til å fungere?

Jeg tviler sterkt på om den fortetting i sentrum det ivres for utgjør en «stor økonomisk risiko» for utbygger.

Men et samfunn uten en tilfredsstillende teknisk og sosial infrastruktur samt tiltalende miks av boliger, næringslivsområder, fritids- og kulturarenaer, vil uvegerlig tape i konkurransen om å tilrettelegge for de miljøer og de individer som til sammen skaper en «attraktiv» by. Deri ligger risikoen!

By med særpreg

Hønefoss har fortsatt potensial til å (for) bli en sjarmerende og særpreget småby med en blanding av høyt kvalifiserte innbyggere og et tillitsfullt samarbeid mellom politikere og administrasjon.

Da må blikket heves vidt og bredt – med respekt for historiske verdier og forståelse for det gode liv på Ringerike – og ikke ende opp i sutring over dårlig fart på «byutviklingen».

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.