Gå til sidens hovedinnhold

Hønefoss kan bli en fantastisk by - om folket er med å bestemme | Erlend Kåsereff og Martin Kvalvik

– Vi har allerede nok av uutnytta arealer og tomme bygninger i sentrum som bør utvikles før vi får enda et spøkelseshus, skriver Martin Kvalvik og Erlend Kåsereff i dette innlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

La oss starte med å presisere det viktigste. Hønefoss er en kjempefin småby. Byen har en flott foss midt i byen med trehusbebyggelse rundt og flere flotte bygg i jugendstil som gir byen et distinkt særpreg som vi ikke finner i andre byer. Men på veien gikk det galt. Byen er lite planlagt med rett og slett mange stygge bygg som ikke harmonerer med den bestående bygningsmassen. Dette må det gjøres noe med om byen fortsatt skal se bra ut og oppleve vekst i årene som kommer!

Fortetting er viktig for en grønn byutvikling, samtidig må vi stille oss spørsmålet om hvor stor grad av fortetting er nødvendig. Fortetting må også spille på lag med folk, og ikke fordi det er det mest kostnadseffektive. Fortetting må veies opp mot trivsel, klima, estetikk, funksjon, åpne byrom og ikke-sjenerende bygg.

– Enda et spøkelseshus

Dette er ikke nødvendigvis motsetninger, men det er ikke godt ivaretatt i de planene som foreligger mener vi. La det være klart. SV er ikke imot fortetting, men det finnes et mellompunkt. Vi har allerede nok av uutnytta arealer og tomme bygninger i sentrum som bør utvikles før vi får enda et spøkelseshus.

Drammen har lykkes de siste årene med å spille på lag med folk og elva. Vi burde lære av vår storebror i sør. Vi har “gjemt” bort elva altfor lenge, men nå må den frem. Et 14 etasjers høyhus vil kun være sjenerende og vi mener derfor at antall etasjer må trappes ned mot elva og fossen. Stål og betong må byttes ut med mer klima- og miljøvennlig bygningsmasse. Vi må ta med oss vår stolte skogbruksfortid inn i fremtiden når vi utvikler byen.

– Må avholde folkemøter

Området Lloyds, Øya og Tippen må sees i sammenheng. For et bygg som skal stå “til evig tid” må vi kunne ta oss tid til en bedre prosess som ikke skaper splid. Vi tror at det kan finnes forslag som folket kan samles om, som ivaretar miljø, funksjonalitet og estetikk. Men det krever en bedre prosess enn slik det er lagt opp nå. Vi mener kommunen må avholde folkemøter om saken så fort situasjonen tillater det etter sommerferien.

Slik prosessen har vært nå så er oppfatningen at noen rike og mektige har fått lov til å styre over de mange Hønefossingene som faktisk byen skal brukes av. Det er oppskriften på en dårlig planlagt by fordi da er det bare de rikeste som skriker høyest med de beste kontaktene som får gjennomført sine ønsker og som gir dem mest mulig profitt.

– Splid, motstand og åpne sår

Som vi har sett debatten i den siste tiden så er folk i Ringerike lidenskapelig opptatt av at byen skal være best mulig for flest mulig. At vi får mer reell medbestemmelse over hvordan byen vil bli er noe som alle vil tjene på. Også utviklerne som vil få flere fornøyde kunder og innbyggere.

Slik debatten er hittil så har det utviklet seg til å bli stor splid, motstand fra folket og åpne sår. Dette er ikke utviklerne og kommunen tjent med. Vi tror alle, også utviklerne og kommunene innerst inne har et faktisk hjerte for byen og vil det beste for oss. Men byen er først og fremst folket som bor her og bruker den. Og for å vise det hjerte for byen så må man åpne opp prosessen for folket slik at utviklingen blir noe alle i byen kan ta glede av å være stolte av i mange år fremover.

Martin Kvalvik, statsviter og fagpolitisk leder, Viken SV

Erlend Kåsereff, kommunestyrerepresentant, Ringerike SV

Kommentarer til denne saken