Det er få blandinger som gir et mer emosjonelt trøkk enn romantiserende nostalgi ispedd en stor dose barndomsopplevelser, fremtidsscenarier bygd på ønskedrømmer rørt sammen uten å ta nevneverdig hensyn til den faktoren som er drivkraften for det meste, nemlig økonomi.
Jeg føler at mange drømmer om at Hønefoss sentrum skal bli et helårsåpent område bestående av en blanding av for eksempel et stort lekeland,

Tusenfryd, badeland, sandvolleyballbane, golfbane, fotball og ishockeykamper, konsert med Åge Aleksandersen, matfestival med gratis smaksprøver, fem salgsboder med spekepølser, alle butikkene er døgnåpne og med nye salgsbodmedarbeidere som skal selge de samme butikkvarene ute, til halv pris – eller aller helst eksotiske torghandlere som selger eksotiske, ikke alltid helt ekte varer, til eksotiske priser.

Når Ringeriksbanen, som for øvrig har en holdeplass mer enn Fløybanen i Bergen, ankommer hver halve time fullsatt med pendlere fra Oslo, vil de som det naturligste i verden spasere innom torget, ta en stopp ved en av de 30 kaffe latte oasene, før de leker litt med barna sine, prater med andre Hønefossbeboere eller spiller litt minigolf på plastgresset på Brutorget.


Pensjonistene sitter helst i de skyggefulle områdene, noe det er mer enn nok av allerede, gjerne der tiden har stått stille, gatene har brostein fra vikingtiden og bygningene er pittoreske og virker således som magneter for fotoglade turister.

Kveldene preges ofte av gratis kulturinnslag som er en såkalt kulturby verdig. Diktlesing med analyser, fingermaling og treskjæring danner en harmonisk atmosfære under de opplyste trekronene.
Varierte musikalske innslag danner en kontinuerlig lydkulisse når vi flanerer eller sykler på elsyklene forbi aktiviteter som yoga, filosofiske diskusjoner og hele familier som mediterer sammen på gressteppene.


Alt dette vil sannsynligvis være aktiviteter som gjør Hønefoss til et enda bedre sted å leve.
Da blir det nok slutt på utestedsfylla med påfølgende urinering og knivstikking, og med etterfølgende gratis polititransport til Drammen.

Men jeg tror dessverre disse togene har gått for lenge siden. Jeg tror derimot at virkeligheten og utviklingen blir en annen. Jeg vet at de som driver butikk ikke har råd til å leke butikk. Stadig flere blir offer for den butikkutviklingen som har pågått i alle år og som er umulig å stoppe.
 

Dersom torghandel hadde vært lønnsomt, hadde de vært ute hver dag. Jeg kjøper egg hos Krone, klipper det lille håret jeg har igjen i sentrum, kaster ikke mat og har klær for resten av livet -og vel så det. Hvordan skal jeg kunne redde handelsstanden?

Hønefoss som turistby

En foss med vann, dann og vann, som renner forbi den styggeste husveggen som finnes. Nå finnes det mange gode sprayboksmalere som kunne dekorert den veggen så det virkelig var noe å ta bilde av.


Når en utenlands bobilturist dessuten får parkeringsgebyr kan man bare bruke pengene på turistinformasjon til noe annet. Er det noe bilturister snakker om når de møtes så er det slike opplevelser.

Tippen skulle være full av bilturister om sommeren, men blir ikke det når mottakelsen er en bot.

Hønefoss som kulturby

Da jeg er en amatørmusikkulturist så merker jeg det for eksempel ved å måtte betale 300 kroner for å parkere i nærheten av lokalet, når utstyrsbæring og lydprøver før konserter krever sitt.


Den billigere varianten er Petersøya som garantert gir myggstikk så det holder og vrikket ankel i dype vannfylte hull, med det resultat at jeg ved to konserter har trampet takten så vannet har pipla ut av mine svarte nypussede sko.


Kunstnere har aldri og vil vel aldri bli rike, men å betale mer for parkering enn overskuddet av konserten er litt rart.

Fremtiden

Dersom torget skal ha folk i det hele tatt i fremtiden må det legges til rette for gode sitteplasser og nettverk for å bruke iPhonen. Alt nå ser vi at torg eller knutepunkter ikke er verbale arenaer. Flere steder må du nå bruke en spesiell kopp dersom du ønsker å bli snakket til på kafé. Dersom du prater til en uten denne koppen er det fare for at du har krenket noen eller trått over gjeldende regler for kommunikasjon. Så det tryggeste i fremtiden blir nok uten tvil å holde fingrene og blikket på sitt eget utstyr.

Jeg tror de som har makt og myndighet i Ringerike fokuserer litt for mye på sentrum og har lett for å glemme resten av kommunen. Det er klart det er mer spennende der byggherrer og arkitekter kan vinkle husene slik de vil og for tiden ødelegge gymnasets vakre teglsteinsfasade.

Om litt kommer helt sikkert blant annet servering på Eikli og butikk ved sykehuset, og på Hvervenmoen ligger sikkert kjøpesenterplaner alla Liertoppen klare.

Det skulle heller ikke forundre meg om en av de store butikkene med store gode parkeringsplasser, der publikum ikke får servert parkeringsgebyr etter en kulturopplevelse, plutselig stiller lokaler til rådighet for konserter. Time will show.