Gå til sidens hovedinnhold

Hønefoss er og blir en småby | Hans Høyer

Artikkelen er over 2 år gammel

– Bygg på byens sjel, sjarm og småbypreg, oppfordrer Hans Høyer i dette innlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I mai 2018 uttalte nyansatt byplansjef Inger Kammerud i et intervju i Ringerikes Blad (RB): Bevar småbypreget. Men nå forleden dag leser jeg til min forskrekkelse i RB at byen tåler 12 etasjer hvis hun og assisterende rådmann får det som de vil. Og videre, området Tippen og Øya «#8221; egner seg ypperlig for høyhus»#8221; Har de enerett på hva som er egnet?

De to utsagnene framstår arrogante og ikke spesielt ydmyke. Utsikten mot Storelva vil nesten forsvinne, spør journalisten? Det rettferdiggjør de med at det etableres siktlinjer.

Ellen Grønlund hos Tronrud hevder også at området mot fossen: Tåler høyhus. At Haakon Tronrud i det hele tatt kunne foreslå et tårn på 23 etasjer – på høyde med Postgirobygget i Oslo, er vanskelig å forestå. At byen skulle bli mer urban av den grunn ifølge et innlegg forstås heller ikke.

Jeg er derfor hjertens enig i Kristian Tveters innlegg her i avisen. Hønefoss trenger ingen høyhus på minst 100 år, ei heller stygge bygg. Det siste er nok et definisjonsspørsmål, men hans mening forstås.

Utsyn mot elva

De nye byggene på Brutorget er blitt for massive og høye. Hadde ikke ett bygg i Fossveien vært mer enn nok? Det synes fortsatt å være flere usolgte leiligheter og lokalet på gateplan med store vindusflater står fortsatt tomt. Og torget utenfor Café Clint er blitt «kaldt» og pregløst, og kanskje har den siden mistet sola vinterstid?

Likeså tomme lokaler der Vinmonopolet tidligere holdt til, for ikke å snakke om alle tomme lokaler rundt dagens pol. De fleste butikker ville normalt vært sjeleglad for å få en plassering nær polet, men så ser ikke ut å gjelde Hønefoss. Det har kommet og gått flere butikker.

Kommer man ned Arnegårdsbakken, er utsikten mot elva dessverre blitt begrenset av Trondruds nye bygg. Han har i RB forsøkt å pynte på størrelsen med de mange beplantede trær og busker, som om det gjør bygget mindre. Burde ikke tomme leiligheter og ledige lokaler fylles opp, før politikerne gir klarsignal for nytt?

LES OGSÅ: Feilslått bolig-satsing i Ringerike: Bygger ikke det folk vil ha

Ny tunnel

Kammerud har også forslag om å løse opp i det problematiske lyskrysset ved Samfunnshuset, uten at jeg helt har skjønt hvordan!

Kanskje kan det løse én trafikknute på kort sikt, men de ansvarlige myndigheter må snart på banen å finne løsninger som på lang sikt vil lede biltrafikken vekk fra aksen Osloveien – Kongens gate – Hønengate gjerne i tunnel.

Spør Drammen – de har fått det til. Veisystemet i Hønefoss er vel i hovedsak slik det var på 1950-tallet med noen hundre biler i byen.

Hans Høyer

 

Eksempler på god byggeskikk

Nyere bygg i Stabells gate forbi Grand hotell er skoleeksempler på god tilpasning til den gamle bebyggelsen i gaten. De forholdsvis nye blokkene i Sundgaten 1–5 med tre til fire etasje glir også fint inn i området, likeså nybygget i Gladtvedts gate er fint avstemt mot omgivelsene.

Kvartalet Kuben er heller ikke verst delvis med skrå tak, oppdelt i okergule og låverøde flater selv om bygget går opp mot syv etasjer.

LES OGSÅ: Dette er et godt balansert byplanforslag | Bjørn Harald Blaker

Tippen

I RB 22. januar foreslår Ole Hakon Opperud meget fornuftig Tippen som byens nye grønne møteplass. Selv har jeg tidligere i avisene tatt til orde for et ferskvannsakvarium der?

Kanskje også en skøytebane alla den i Studenterlunden i Oslo? En bynær svømmehall av mindre dimensjoner hadde også vært visjonært og gjort byen mer attraktiv.

Bygg på byens sjel, sjarm og småbypreg. Uansett kommer ikke halve Oslo å flytte til lille Hønefoss slik enkelte politikere kan oppfattes å tro. De siste dagers omtaler av noen av byens byggherrer og deres ønsker og press om utvikling–heter det visst i dag–synes å stå i startgropa, bør bygge på godt funderte planer – tilpasset byen vår og de vakre åsene omkring. Og så er å håpe at d’herrer ikke må tjene mest mulig for enhver pris!

Kommentarer til denne saken