Uansett tema, så er det noe som av en eller flere årsaker, plutselig fester seg som politisk korrekt. Handling, for eksempel, skal gjøres stort en gang i uka. Og helst etter lister som følger gjeldende korrekte kriterier innen næringsmiddel, miljø, økologi og økonomi, og med kontroll og godkjenning av familiemedlemmene – før og etter innkjøp.

Denne politisk korrekte handlingen der kortreist, kortvokst og kortbetalt mat – selvfølgelig uten bruk av plastposer, krever at bilen, eller for de miljøbevisste, elsykkelen, står i nærheten når den velfylte trillevogna, uten poser, skal tømmes.

Når det gjelder andre innkjøp enn av mat, er det politisk korrekt å spørre seg tre ganger, om jeg faktisk trenger nyinvesteringen.

År med etterslep

En forsiktig åpning av min dyrere halvparts mange skapdører og kommodeskuffer, tyder på at dette spørsmålet ikke har blitt stilt en eneste gang.

Et forsøk på en opprydning i fryseren forrige uke, viste også at det var noen år med etterslep som dannet et rimfylt bunnsjikt, overstrødd med poser uten merket innhold og holdbarhetsdato.

Terje Olsvik

 

Jeg fikk påbud om innkjøpsstopp med øyeblikkelig virkning – og nå som pinnekjøttet selges til halv pris.

Vi oppfordres også til Fretex og gjenbrukshandling. Dette har jeg drevet med i mange år, med det resultatet at det knapt er et plagg som sitter som det skulle ha gjort, og med en fargeskala som snart er på moten enda en gang.

Men politisk korrekt er det. Å tenke over hva du virkelig trenger, kjøpe mest mulig fornuftige varer, til fornuftige priser, innenfor dine økonomiske rammer.

Les også

Narve Narum: Få mer handel i sentrum! Sett ned en gruppe, så er dette i orden fort

Lete etter skogens gull

Denne politisk riktige, men akk så kjedelige innkjøpsordningen vanskeliggjør nettopp det mange ønsker i Hønefoss sentrum – en levende, myldrende og koselig Skomakergatehandlegate.

For å få sentrumsbutikkene til å blomstre, trengs det enda flere såkalte «butikkikkere». «Butikkikkerne» bruker butikkene som molteplukkere gjeter og leter etter molter. De kjenner alle stativene, for de var der dagen før.

Men har prisen endret seg? Har det kommet noe nytt?

De trenger stort sett ikke noe nytt, men den avslappende og spennende «slåihjeltidengårundtåkikkefølelsen» etter noe udefinerbart, med agn som stort prosentavslag på prislappen, gir en god følelse – nesten som å lete etter skogens gull.

Butikkeiere vet at regnskapet viser klart at man heller ikke kan leke butikk, ikke engang en leketøysbutikk.

Sluse?

Det virker som om sentrene fylles godt opp med «kaffe og napoleonskakespisende», folk som småtrimmer og varmer stive og kalde kropper i senterområdet. Men er den gruppa en stor og økonomisk god nok «kikkerkjøpegruppe»?

Er det for mange spreke pensjonister, turnusarbeidende og andre som ikke jobber på formiddagen, som faktisk heller fortrekker å slite felleskiene på Ringkollen, kjøre med snøfreseren, løse kryssord, lese bøker, pusse sølvtøy eller andre uviktige aktiviteter- enn å dra kortet i butikkene.

Bør det i stedet for en ny bybomring heller bli en gedigen butikksluse, lik taxfree på Gardermoen, der alle på vei fra jobb nærmest blir tvunget innom sentrumsbutikkene før middag – hver dag.

Så dermed er kampen i gang.

Vil du være en «handleøkonomiskpolitiskkorrekt person», eller vil du være en «kikkerimpulskjøperhønefossbutikkredder»?

Valget er ditt! Det gjelder vår framtid!

LES OGSÅ: Gro Ridderhus: Ta vare på byen vår