Gå til sidens hovedinnhold

Eva Bekkelund-Eriksen: Kirkeskandalen i Hole en skam

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres Frederik Skarstein tar i et innlegg i Ringerikes Blad til orde for at partier og politikere i Hole bevilger penger for å hindre at kirkebyggene i Hole fortsetter å forfalle.

I media har medlemmer av Kirkelig Fellesråd ikke lagt skjul på elendigheten, som skyldes kommunal forsømmelse gjennom mange år.

  • Kirketak kan rase.
  • Råteskader på alle tre kirkene i sognet.
  • Kapellet ved Hole kirke blir vurdert revet.
  • Uverdige toalettforhold ved Sollihøgda kapell.
  • Alt for lav stillingsprosent for kirkegårdsansatte som ikke rekker alle oppgavene.
  • Gammelt, slitt og defekt utstyr på kirkegården, og det går utover kirkegårdsarbeidernes helse.

Dette er kort summert opp konklusjonene fra henholdsvis Anne Kristine Frivold og Frithjof Rudstaden i Kirkelig Fellesråd.

Årlige møter

Begge opplyser også følgende: Kirkelig Fellesråd har hatt årlige møter med ordføreren og rådmannen, som hele tiden har vært holdt orientert om situasjonen og den negative utviklingen. Uten at det har hjulpet, i følge Frivold og Rudstaden.

Dette er antagelig den alvorligste og største forsømmelsen i de årene Hole har vært selvstendig kommune, og det har skjedd i de årene kommunen hadde god økonomi. Derfor er dette også en bekreftelse på vanstyret i Hole de siste ti til 15 årene, og en skandale som berører innbyggerne, fordi kirkebyggene og kirkegården spiller en sentral rolle fra fødsel til død. For de som er i tvil: kirkebygg og kirkegårder er kommunens ansvar.

Ansvaret hos politikerne

Det er antagelig tre aktører som må ta sin del av ansvaret: Kirkevergen, menighetsrådet og den kommunale ledelsen. Til syvende og sist ligger ansvaret hos den politiske ledelsen i kommunen, som ikke har fulgt med i timen. Vanlig logikk tilsier at små bevilgninger monner lite når gamle bygg skal holdes vedlike og kirkegårdsarbeidere fullføre oppgavene på en trygg og god måte.

Nå blir spørsmålet til kommunestyret og den politiske ledelsen: Vil kommunen ta ansvar og sørge for at kirkebyggene blir tatt vare på for ettertiden og kirkegårdsarbeidere får tilfredsstillende arbeidsvilkår? På hvilken måte vil kommunen bidra til å redde kapellet ved Hole kirke, som står i fare for å bli revet?

Både partier og politikere må følge opp og vise at de bryr seg. Vi kan ikke tillate et slikt forfall. Heller ikke at kapellet i Hole må rives på grunn av kommunal forsømmelse.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.