Galleri Klevjer er viktig og angår oss alle | Eva Bekkelund-Eriksen

VIKTIG FOR BYGDA: - Vi trenger dyktige mennesker, som har visjon, ambisjon og gjennomføringskraft, sier Eva Bekkelund-Eriksen.

VIKTIG FOR BYGDA: - Vi trenger dyktige mennesker, som har visjon, ambisjon og gjennomføringskraft, sier Eva Bekkelund-Eriksen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Takk til Klevjer fordi han ikke gir opp, skriver Eva Bekkelund-Eriksen, og berømmer Thomas Klevjer for innsatsen med Galleri Klevjer.

DEL

Meninger Thomas Klevjer åpnet nylig sommerens utstilling i Galleri Klevjer i kornlaget fra 1820 på Helgelandsmoen. Den majestetiske trebygningen huser ikke bare kunst. Dyktige Helle Reklev driver gamle Kullerud Kafe, som på grunn av mat og kaker i 1920-talls inspirert interiør er verdt et besøk.

Galleri Klevjer med alle sine etasjer, trapper, spor av historie i alle kriker og kroker og kafeen i andre etasje er derfor en god blanding av kunst, kulturarv, historie, god mat, kaffe og kaker og sosialt samvær.

Dette unike stedet mellom de høye bjørketrærne på Helgelandsmoen ville neppe blitt en realitet uten pågangsmotet til Thomas Klevjer, som har restaurert og tar vare på den 200 år gamle trebygningen som nå er fylt med innhold, mening og glede. Han fortjener honnør for innsatsen, viljen og evnen til å ta vare en del av vår kulturarv.

I en tid der lokalhistorie står i fare for å bli hvisket ut fordi store og små gamle hus forfaller eller forsømmes, er det svært viktig at vi har tydelige og gode rollemodeller. Når historien bokstavelig talt kollapser fordi den ikke tas vare på, mister vi også sporene av vår identitet og våre røtter.

Hole trenger personer som vil investere i bygda vår. Vi trenger dyktige mennesker, som har visjon, ambisjon og gjennomføringskraft. Det er da vi kan lykkes. Det er skaperevne og skaperkraft som gjør oss til et levedyktig og dynamisk samfunn.

Derfor et stort og alvorlig tankekors: Mens politikerne i Hole har sløst og fortsetter å sløse bort store beløp på det interkommunale jåleriet Ringerike Utvikling, har lokale gründere som Klevjer måtte klare seg selv. Dette er nok et eksempel på manglende politisk lederskap og vilje og evne til å satse på Hole.

Når man sitter på en av benkene under de høye trærne ved galleri Klevjer og overhører samtaler, er det tydelig at mange er frustrerte og oppgitte. Nå, kanskje mer enn noensinne, trenger vi politikere som snakker mindre om vekst og Sundvollen og desto mer om det vi har av varige verdier.

Vi trenger politikere som er åpenbart glad i bygda vår og som er interessert i kulturarven vår, historien, kunst, naturenog lokal matkultur. Vi trenger ikke folkevalgte eller partier som først og fremst er opptatt av økonomiske egeninteresser, utbygging og egen inntjening. Da ender vi opp som tapere. Den nåværende politiske ledelsen og kommunestyret skiftes ut til høsten.

Det er en ny mulighet for alle oss som har tro på Hole. Vi må binde sammen fortid og nåtid og etablere merkevaren Hole. Et kart som viser severdigheter, kultur, natur og historie fra Krokskogen til Helgelandsmoen kan være en god start.

Alle vi som bor her i Hole og som er glad i bygda vår og stolt av det vi har her, må slå ring om de varige verdiene våre.

Vi må si til hverandre og til folk som ikke bor her: Kom på besøk. Vi har mye å vise fram. Sett deg på krakken under bjørketrærne utenfor Galleri Klevjer, se på et bilde eller to, studer detaljene i tømmerstokkene, inskripsjoner og spor etter fortid og nåtid og oppsøk den sjarmerende kafeen.

Gled deg over stedet og hele bygda vår, som har noe å by på, rundt hvert hjørne og på hver eneste sti og elveløp. Galleri Klevjer og trebygningen er en del av kulturarven vår.

Takk til Klevjer fordi han ikke gir opp. Alt blir til på tross av og ikke fordi. Ta turen til Hole og Helgelandsmoen du også.

LES OGSÅ: Per(feksjonist) Spooks ikoniske motebilder

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags