Trær og busker gir oss velsmakende bær og frukter, både viltvoksende og dyrkede. I varme strøk finnes vingårder, der man både dyrker og foredler druer.

Druer er en av de eldste fruktene vi kjenner til og har mange helsebringende kvaliteter.

Vingårdssøndagen

På vingårdene går rundt 20 prosent av druene til saft, spises naturell eller som rosiner. Resten går til vin- og brennevinsproduksjon. Her nord dyrkes det også druer, men sesongen kan være litt kort og ustabil til å høste søte druer.

Vingårdssøndagen kalles denne augustsøndagen i kirkeåret. Jesus bruker både vintreet, vinen, druene og vingården som bilder når han vil forklare himmelriket for oss.

Vi tilbys alle en jobb i Guds vingård, som Guds medarbeidere. Vingården er som en himmel på jord, et åpent arbeidsfellesskap og et skyggefullt pusterom midt i den virkeligheten vi lever.

Omsorgsfull arbeidsgiver

Å høre til og ha en oppgave er et privilegium som Gud gir oss, som en omsorgsfull arbeidsgiver. Men lønnen er lik for alle, enten vi jobber full dag eller bare en halvtime.

I fortellingen i Matteus 20 er det forståelig at de som jobbet og sleit i solsteiken hele dagen, ble opprørte over forskjellsbehandlingen. Alle arbeiderne fikk samme dagslønn uavhengig av arbeidstid og innsats. Da de klagde, spurte eieren av vingården vennlig om de så med onde øyne på at han var god.

I hverdagens vingård, i Guds rike på jorden, gjelder ikke først og fremst lønn, ros og annerkjennelse, men vilje til å tjene våre medmennesker.

Lønnen kan være glede

Frivillige arbeidere er nødvendige bærebjelker i kirke og samfunn. Lønnen kan være gleden over å se andre vokse og blomstre, å se Guds kjærlighet forvandle en som er skadeskutt. Å gi av sin tid, sin tilstedeværelse og sin varme, kan bety å leve eller ikke for noen.

Presten og salmedikteren Sindre Skeie skriver: «Ofte ser vi kun fragmenter, korte glimt av noens gråt. Se, hvert bilde krever handling, og hver handling tenner håp.»

Gå i fred, tjen Herren med glede og hvil i hans nåde!