En marsnatt var en politipatrulje vitne til at en ung mann dyttet en annen kar som sto i en guttegjeng på Søndre torg i Hønefoss. Betjentene ropte at han skulle slutte, for å hindre at situasjonen eskalerte.

Men tiltalte skal bare ha sett bort på politiet, og så dyttet én gang til. Det kom fram i retten nylig. Den unge mannen var tiltalt for å ha «forulempet eller voldt fare for andre» i beruset tilstand.

Så ble det verre

Men det som skjedde etter de to dyttene, ble vurdert som enda mer alvorlig av retten. Da politimennene hadde satt håndjern på tiltalte, skal de ha forsøkt å snakke med ham. Men han skal ha ropt og skreket, og svarte ikke på spørsmål. Han sparket også i døra på politibilen, forklarte en av tjenestemennene som var der. Han skal også ha forsøkt å komme seg ut av politibilen.

På et tidspunkt sa han «jeg skal drepe deg» til to av betjentene, ifølge det ene politivitnet som forklarte seg i retten.

Det ble besluttet at tiltalte skulle kjøres til arresten, og det ble en seig tur til Drammen for betjenten som satt baki politibilen sammen med den unge mannen. Selv om den pågrepne hadde på seg håndjern, og strips på beina, måtte politimannen «jobbe» med ham hele veien til arresten. Tiltalte skal ha brukt stygge ord mot politimannen, og dessuten tre ganger sett ham i øynene og sagt at han skulle drepe ham.

LES OGSÅ: Lugget og slo politimann under avhør

Husker ikke

Selv husker ikke tiltalte noe fra hendelsen, forklarte han. Etter en runde på byen hadde han kjøpt seg en drink på ett av Hønefoss' utesteder, og det var det siste han husket før han våknet opp på glattcelle i Drammen.

Han erkjente straffskyld både for dyttingen og for å «ved vold og trusler ha søkt å hindre en offentlig tjenestemann til å foreta eller unnlate å foreta en tjenestehandling».

Videre lanserte han en idé om at han kunne ha blitt dopet i den siste drinken han kjøpte, for han pleide ikke å få blackout under drikking, slik han fikk denne gangen. Han hadde nemlig hørt om personer som hadde fått i seg rusmidler ufrivillig på det aktuelle utestedet. Ett av politivitnene mente også at tiltalte var så aggressiv at det kunne virke som om han hadde fått i seg noe mer enn alkohol.

Avviste samfunnsstraff

Det kan man se bort fra, mener retten, og skriver i dommen at det ikke foreligger noen konkrete holdepunkter for det. Og påpeker også at tiltalte hadde drukket en «ikke ubetydelig mengde» alkohol. Og det er ikke uvanlig at personer blir aggressive når de blir svært fulle, mener retten.

Som ser alvorlig på at tiltalte drapstruet tre politibetjenter. I formildende retning ble tilståelsen vektlagt.

Forsvareren anførte at tiltalte burde dømmes til samfunnsstraff. Retten avviste det og mener det ikke er nok at det var en engangshendelse, at han har erkjent, beklager og angrer, og at han har sluttet å drikke sprit.

Straffen ble ubetinget fengsel i 21 dager, med to dager varetektsfradrag. Han må betale 2.000 kroner i saksomkostninger.