– Her kan du trygt hoppe uti

BADETID: Været er variert, men flere tar også turen til stranda. Målinger utført av Niva viser at det er trygt å bade i Steinsfjorden. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.

BADETID: Været er variert, men flere tar også turen til stranda. Målinger utført av Niva viser at det er trygt å bade i Steinsfjorden. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto:

Badevannsprøver i Steinsfjorden viser at forekomsten av gullalger har avtatt. Nå kan du trygt bade. Om temperaturen frister da.

DEL

NIVA tar jevnlige badevannsprøver flere steder i Steinsfjorden. Innimellom blomstrer algeforekomsten opp, men nå er det fine forhold for bading, selv om en del av oss kanskje setter pris på enda høyere temperatur før vi tar oss et bad.

NIVA har mottatt vannprøver fra fire badeplasser i Steinsfjorden; Slettøya, Høyenhall, Grantopp og Rørvik, tatt 6. juli 2020. Det var vind og regn da prøvene ble tatt. Vi har sett på prøvene i mikroskop for å vurdere mengden av cyanobakterier (blågrønnalger) og prøvene har blitt analysert for cyanobakterietoksiner av typen microcystin.

LES OGSÅ: Endelig er den offentlige doen på plass: – Det er så fint og ryddig her, sier Liv Inger og Werner

Det var relativt lite cyanobakterier i prøvene fra Steinsfjorden og det ble ikke påvist microcystin i noen av prøvene:

Resultater av microcystin-analysen:

Slettøya: ikke påvist microcystin

Høyenhall: ikke påvist microcystin

Grantopp: ikke påvist microcystin

Rørvik: ikke påvist microcystin

Den anbefalte grenseverdien for badevann som er gitt av Verdens helseorganisasjon; 10 µg microcystin/L.

Det var også veldig lite gullalger av typen Uroglenopsis americana i prøvene fra badeplassene. Denne algen ble påvist i store mengder ved prøvetaking i Steinsfjorden i midten av juni, opplyser NIVA.

Prøvene nå er tatt inne ved land og er ikke representative for forholdene ute i de dypere områdene av innsjøen.

I midten av juni var det en kraftig oppblomstring av gullalgen Uroglenopsis americana i Steinsfjorden. Dominansen av denne gullalgen har nå avtatt kraftig. Det var litt Uroglenopsis americana i prøvene fra denne uka.

LES OGSÅ: Steinsbystranda: – Derfor er dette vår favoritt

Artikkeltags