Amedia eier nærmere 80 aviser over hele landet, blant annet Ringerikes Blad, Bygdeposten, Hadeland og Drammens Tidende.
Avtalen innebærer derfor at over 500.000 digitaliserte utgaver av Amedia-konsernets aviser, nå fritt kan leses på nettsidene til Nasjonalbiblioteket.
– Lokalavissamlingen utgjør et enormt materiale og er en uvurderlig kilde til kunnskap. Med denne avtalen kan vi gi folk direkte tilgang til lokalhistorien deres hjemmefra, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre ved Nasjonalbiblioteket.
Tilgangen til Amedias aviser er et viktig ledd i Nasjonalbiblioteket arbeid med å gjøre kulturarven tilgjengelig for alle.
Over 30.000 utgivelser
Avtalen mellom Amedia og Nasjonalbiblioteket er dynamisk, noe som betyr at Ringerikes Blads utgivelser vil bli gjort tilgjengelig fortløpende, 15 år etter utgivelsesdatoen.
På Nasjonalbibliotekets nettsider kan du nå fritt lese over 30.000 utgaver av Ringerikes Blad.
Øverst på nettsiden hos Nasjonalbiblioteket er det et søkevindu. Der kan du søke på navn, steder eller ord du er på jakt etter. Søker du for eksempel på oppgangssaga så får du 595 treff. Søker du på «Hønefoss brug» får du 1.740 treff - og kan lese artikler som er skrevet helt tilbake i perioden 1920-1929.
Søker du på Follum får du 16.419 treff, og kan lese historie helt tilbake til 1850-1899.
Husker du for eksempel at næringsliv og rådmann i Ringerike var positive da Bror Andersen og Jonas Rønning lanserte ideen om sommerrevy i 1998?
Den slags kan du kose deg med ved å søke i gamle avisutgaver. Husk å bruke anførselsestegn når du søker på navn, for eksempel slik: "Per Hansen".
Utgavene av Ringerikes Blad som er yngre enn 15 år er tilgjengelig i e-avisen.