Nå er det siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine

VAKSINE: Tilbudet om gratis HPV-vaksine går ut i juni.

VAKSINE: Tilbudet om gratis HPV-vaksine går ut i juni. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I juni avsluttes programmet som har gitt nesten 120.000 unge kvinner gratis HPV-vaksine de siste to årene. Vaksinen reduserer risikoen for livmorhalskreft.

DEL

Totalt har 200.000 kvinner som er født i 1991 eller senere, fått tilbud om den gratis vaksinen, som består av tre doser.

Tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) viser at over 120.000 har benyttet seg av tilbudet og startet vaksinasjonsprogrammet, men kun 83.000 av dem har fullført vaksinasjonen med alle de tre dosene.

Dermed mangler nærmere 40.000 av dem en eller to doser.

– Nå haster det å få satt siste dose. Tilbudet går ut 30. juni, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Therese (31) fikk feil diagnose. Gikk med kreft i tre år uten å vite det: – Jeg fikk sjokk

– Tre doser er best

Det skal gå minst én måned mellom første og andre dose, og deretter skal det gå minst fem måneder mellom andre og tredje dose.

For å få gratis HPV-vaksine, må man ha påbegynt vaksinasjon innen utgangen av desember 2018. Disse kan få en dose til nå før tilbudet går ut i juni 2019. Om man ikke rekker å få fullført vaksinasjon med tre doser innen fristen, kan man kontakte lege for å betale for den siste dosen selv.

– Dem som har startet, men bare har fått første vaksinedose, vil vi råde til å ta dose nummer to innen fristen går ut. Tre doser er best, men to er bedre enn én, sier Greve-Isdahl.

LES OGSÅ: HPV-vaksine: Endelig kan gutter også få vellykket vaksine

Gis til alle nye skolekull

Vaksineprogrammet sørger for at kvinner født i perioden 1991–1996, får tilbud om vaksinen som beskytter mot HPV-viruset, som blant annet kan føre til livmorhalskreft. Denne vaksinen har fra 2009 blitt gitt til alle jenter i sjuendeklasse, men de som gikk på skolen før dette, har altså ikke fått den.

– Mange unge kvinner spør om de må starte vaksineringen på nytt dersom det har gått mer enn én måned mellom den første og andre dosen eller mer enn fem måneder mellom den andre og tredje dosen. Svaret er at de ikke trenger å starte på nytt. Én måned og fem måneder er minimumsintervaller, oppklarer Greve-Isdahl.

TRE ÅR SIDEN VAKSINEN KOM TIL RINGERIKE:

Artikkeltags